Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

nemoc z povolání a in.důchod

Dobrý den.
Mám dlouhodobou nemocenskou, podala jsem návrh na nemoc z povoláni (jsem v šetření), od paní doktorky jsem se dozvěděla, že si mám požádat o důchod, prý se obojí nevylučují. Má pravdu? Nebo jde o nějaký trik? Aby můj zaměstnavatel neplatil za nemoc z povoláni?
Moc děkují

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

Nemoc z povolání je taková nemoc, kdy změny na zdraví, které plynů z této nemoci, jsou v přímé souvislosti s výkonem povolání. Jedná se o nemoci, kdy se dá výkon povolání označit za jednoznačnou příčinu této nemoci. Nemoc lze uznat jako nemoc z povolání, pokud o tom rozhodne příslušné středisko nemoci z povolání.

Invalidní důchod je dávkou vyplácenou Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ), jež náleží pojištěncům, jejichž dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav omezuje jejich pracovní schopnost. Více o invalidním důchodu se dočtete zde.

Dle ustanovení § 271b ost.1 zákoníku práce, máte nárok na náhradu za ztrátu na výdělku při uznání invalidity a to do výše rozdílu mezi průměrným výdělkům výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po zjištění nemoci z povolání. Nemusíte se tak bát, že by se jednalo o trik, kdy by se snažil zaměstnavatel vyhnout své povinnosti.

Z Vašeho dotazu není zřejmé, avšak kdy by nastal případ že by jste pro svoji nemoc z povolání nadále toto povoláni vykonávat nemohla a z tohoto důvodu by Vám byla ukončená pracovní smlouva, máte také ve smyslu ustanovení § 67 odst. 2 zákoníku práce nárok na odstupné ve výši dvanáctinásobku Vaše průměrné mzdy.

Vaše Férová nemocnice

6.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS