Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den,

při výstupní prohlídce u mého bývalého zaměstnavatele, který mě propustil, jsem byl shledán zcela zdráv. Snažil jsem si najít novou práci, ale nebyl jsem přijat z toho důvodu, že mi byl diagnostikován syndrom karpálního tunelu lehčího stupně na levé i pravé ruce.

Můj obvodní lékař mi poradil, abych si zašel na krajskou hygienickou stanici, oddělení nemocí z povolání, kde mi bylo diagnostikováno podezření na nemoc z povolání (jak jsem již řekl – syndrom karpálního tunelu na levé i pravé ruce), do lékařského posudku mi napsali, že jsem neschopen práce nadlimitních vibrací v chladu a zátěže HKK. Dále mi sdělili, že po roce mi přijde pozvánka na opětovné prošetření mého zdravotního stavu. Ptám se tedy:

1. Měl bych šanci dosáhnout nějaké náhrady vůči mému bývalému zaměstnavateli v soudním řízení?

2. Pokud při příští kontrole mi nebude shledána nemoc z povolání, zanikne můj nárok? Četl jsem, že pokud se nebudu soudní cestou bránit, zanikne můj nárok do dvou let od zjištění podezření na nemoc z povolání.

Předem vám moc děkuji za jakoukoli odpověď.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

bylo by dobré, kdybyste svou situaci probral s lékařem, který Vám rozumí, a ke kterému máte důvěru. 

1. Z vašeho dotazu jasně nevyplývá, co stojí ve vašem posudku -  zda bylo rozhodnuto o přiznání či nepřiznání nemoci z povolání. Doporučujeme Vám si zajít  do Kliniky nemoci z povolání, kde Vám zjistí, od kdy a zda přesně trpíte nemoci z povolání (budete mít potvrzeno, ke kterému dni se datuje vznik Vaší nemoci). Pokud datum vzniku této nemoci bude předcházet rozvázání pracovního poměru, může zažalovat rentu od skončení pracovního poměru. Dále Klinika posoudí, zda je dána příčinná souvislost mezi vznikem škody a nemocí z povolání. Pokud vám nebyla zjištěna nemoc z povolání, 

2. Váš nárok se nepromlčuje, ale promlčují se jednotlivé měsíční dávky. Doporučujeme Vám se s tímto problémem obrátit na advokáta z oblasti pracovního práva (jejich seznam najdete zde), který Vám rentu dokáže vypočítat a zažalovat, protože se Vám každý měsíc promlčuje další dávka. Před tím je ale vhodné zjistit, zda máte nemoc z povolání skutečně zjištěnou či zda jste jí pouze ohrožen.

Vaše Férová nemocnice

8.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS