Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povoláni

Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnána v automobilce, 5 let, a poté jsem podstoupila operaci golfového lokte. Již budu 1 rok v prac.neschopnosti, loket mne stále bolí. Kdy mohu zažádat o nemoc z povolání? Také mi bylo navrhnuto ukončit pracovní neschopnost nebo-li zažádat o prodloužení pracovní neschopnosti.

Předem děkuji.

miluna

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna se zabývá právními aspekty zdravotního práva a nikdo z nás bohužel není lékař, proto nedokážeme Váš zdravotní stav přesně posoudit a určit, zda se ve Vašem případě jedná o nemoc z povolání.

Můžeme Vám ale říci, že nemocí z povolání není jakákoli nemoc vzniklá v souvislosti s výkonem povolání, za nemoc z povolání je považována jen nemoc uvedená v seznamu nemocí z povolání. K rozhodování o nemoci z povolání navíc není oprávněn Váš ošetřující lékař, tedy ani neurolog ani jiný lékař, rozhodnout musí pouze příslušné středisko nemocí z povolání. Seznam těchto středisek naleznete zde.

Zažádat o posouzení můžete ale kdykoliv. Ideální je dostavit se na toto středisko s lékařskou zprávou ošetřujícího lékaře (např. neurologa, ortopeda či vašeho obvodního lékaře), v níž žádáte o posouzení, zda je konkrétní nemoc nemocí z povolání.

Více informací o nemocech z povolání naleznete například zde.

Pokud bude Vaše nemoc uznána za nemoc z povolání, bude Vám zaměstnavatel odpovídat za škodu. K tomu, aby Vám ale byla náhrada škody poskytnuta, budete potřebovat lékařský posudek o uznání nemoci z povolání, který Vám právě vydá příslušné středisko nemocí z povolání. Pokud bude vydané rozhodnutí o tom, že nemůžete dále vykonávat dosavadní práci pro onemocnění nemocí z povolání nebo ohrožení touto nemocí, až pak vám zaměstnavatel může dát výpověď, ale bude vám příslušet odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku, pokud ovšem zaměstnavatel odpovědnosti za nemoc z povolání nezprostí (zejména tehdy, když zaměstnavatel prokáže, že jste si nemoc zapříčinila sama).

O pracovních neschopnostech se více dozvíte v našich často kladených dotazech. Poradí Vám také na vaší okresní správě sociálního zabezpečení.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

27.1.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS