Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázně

Dobrý den,
je nárok na lázně po TEP kolena? Maminka proděla v říjnu operaci náledně komplikovanou trombozou,
lékař ortoped v místě bydliště, ke kterému chodí na kontroly ji doporučení odmítl napsat, přetože v nemocnici jí tvrdili, že následně lázně mít může. Prý VZP neplatí. Kam se případně obrátit?
Děkuji.

marmat

Odpověď:

Dobrý den,

zda má pacient nárok na lázeňskou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou, se určuje na základě tzv. indikačního seznamu. Ten obsahuje seznam diagnóz, určení, zda je nárok na péči komplexní (plně hrazenou) nebo příspěvkovou, a délku léčení. Zda má vaše maminka nárok na lázně hrazené pojišťovnou se tedy odvíjí od toho, jakou má stanovenou diagnózu.

Bohužel v našem týmu nejsou lékaři (a nemáme ani dostatek informací), nedokážeme proto posoudit, zda totální endoprotéza spadá pod některou z indikovaných diagnóz. Pokud však máte pochybnosti o správnosti úsudku ošetřujícího ortopeda, můžete využít následující možnosti.

První z nich je využití práva na konzultaci u jiného odborného lékaře. Pacientka, případně i vy na základě její plné moci si můžete pořídit kopii ze zdravotnické dokumentace, a tu nechat posoudit jiným lékařem, případně vycházet pouze z vyšetření pacienta. Takto získáte další názor, zda tu nárok na lázeňskou péči je či není, a s ním můžete případně vašeho lékaře konfrontovat.

Druhou možností je obrátit se přímo na zdravotní pojišťovnu pacientky s dotazem, zda jí nevznikl nárok na lázeňskou péči, a případně pojišťovnu i vyzvat, aby zjednala u lékaře nápravu. Je vhodné také uvést, že a od koho jste dostali rozporné informace. Doporučujeme opět přiložit k dotazu kopie lékařských zpráv, aby měla pojišťovna z čeho vycházet při posuzování situace. Pokud dojde pojišťovna k závěru, že tu na lázeňskou péči v komplexní nebo příspěvkové formě nárok je, měla by sama urgovat lékaře, aby pacientce vystavil tzv. poukaz na lázně.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.12.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS