Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázeňskou péči a příspěvky

Mám dceru (15 let), která prodělala před 4 lety infekční mononukleozu a má diangnozu poinfekční únavový syndrom. 4x absolvovala léčbu v lázních, která jí moc pomáhá. Chtěla jsem se zeptat, zda má nárok na další lázeňskou léčbu po roce? Také bych chtěla vědět, zda by měla nárok na nějaké příspěvky (dávky) na léky, dopravu...? Její únava vyžaduje péči, dopravu autem do školy a ze školy (chodí pouze na 2 hodiny denně). Musela jsem omezit práci a tím i příjem. Děkuji

Saša

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna se zabývá otázkami lékařského práva, a proto nemůžeme posoudit, zda Vaší dceři vzniká na základě zdravotního stavu nárok na komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči. To může posoudit pouze lékař, který zná důkladně zdravotní stav Vaší dcery. Předepisování lázeňské péče se řídí vyhláškou č. 267/2012, která stanoví Indikační seznam pro lázeňskou péči (její znění naleznete zde). V ní jsou také upraveny detaily nároků a frekvence, v jaké ji lze uplatnit.

Nárok na lázeňskou péči může vzniknout na návrh Vašeho ošetřujícího nebo obvodního lékaře, který musí být následně schválen příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení. Doporučujeme Vám proto věc probrat s Vaším lékařem. 

Příspěvek na péči je určen osobám, které z důvodu nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb. Nárok na příspěvek má osoba starší 1 roku, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti. Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost (péče o domácnost se neposuzuje u osob do 18 let). Přesné vymezení naleznete ve vyhlášce  č. 505/2006 Sb. (naleznete ji pod odkazem zde)

Na příspěvek na mobilitu má nárok pouze osoba, která je držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P, který byl přiznán po 1. 1. 2014. a která se opakovaně za úhradu v kalendářním měsíci za úhradu dopravuje nebo je dopravována. Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením má osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Průkaz osoby se zdravotním postižením je možné získat pouze na základě samostatného řízení a posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem okresní správy sociálního zabezpečení.

Žádost o příspěvek na péči a mobilitu se podává na příslušném kontaktním pracovišti krajské pobočky Úřadu práce, a proto Vám doporučujeme obrátit se na ni pro další informace.

Vaše Férová nemocnice

20.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS