Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na kartičku ZTP

Dobrý den, mám dotaz.

Byl mi přiznán důchod 1. stupně. Mám nárok na kartičku ZTP, co se týče parkování osobního automobilu? Asi nebudu mít nárok, ale proto se ptám.

Děkuji

BO

Odpověď:

Dobrý den,

na parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením má nárok osoba, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P. Abyste získal parkovací průkaz, musel byste nejdříve mít průkaz ZTP nebo ZTP/P.

Průkaz ZTP nebo ZTP/P je vydáván osobám, kterým byl přiznán příspěvek na péči, a osobám, kterým byl přiznán příspěvek na mobilitu nebo příspěvek na zvláštní pomůcku. Průkaz je dále vydáván i osobě starší 1 roku, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace nebo je uznána závislou na pomoci jiné osoby.

Samotné přiznání invalidního důchodu tedy nezakládá nárok na průkaz ZTP nebo ZTP/P a tedy ani na parkovací průkaz. Abyste průkaz dostal, musel by Vám být nejdříve přiznán příspěvek na péči, na mobilitu nebo na zvláštní pomůcku. Pak byste si musel zažádat o vydání průkazu ZTP nebo ZTP/P (na krajské pobočce Úřadu práce) a teprve s tímto průkazem byste pak mohl žádat o parkovací průkaz (na obecním úřadě obce s rozšířenou působností).

Vaše Férová nemocnice

23.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS