Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může o zvýšení invalidního důchodu žádat příbuzný?

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda je možné zažádat o zvýšení invalidního důchodu za svoji matku. Matce byl přiznán invalidní důchod 1. stupně v době, kdy již nemohla chodit jinak, než o holích.


Od té doby se zdravotní stav zhoršil takovým způsobem, že málem zemřela (akutní selhání levé srdeční komory, zavodnění, selhávání ledvin a spoustu dalších postižení, která si bohužel nyní z hlavy nevybavím).
Matce by velmi pomohlo, kdybych tuto záležitost vyřídil za ní. Je to vůbec možné (například na základě předložení propouštěcích zpráv z nemocnice?).

Děkuji předem za odpověď.

Calybos

Odpověď:

Dobrý den,

V úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Žádost o změnu invalidního důchodu může kromě oprávněné osoby podat i její zmocněnec, a to na základě plné moci. Z jejího textu musí být zřejmé, že byla udělena k podání žádosti o  změnu invalidního důchodu.

Pokud nemůže invalidní důchodce žádost podat sám, a to z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, může ji za něj sepsat jeho rodinný příslušník. A to i bez toho, aby byla předložena plná moc. Musí však předložit souhlas oprávněného s podáním žádosti na změnu dávky a také potvrzení lékaře, že mu zdravotní stav pro svou závažnost neumožňuje žádost o dávku sepsat.

Ve vašem případě se tedy domníváme, že bude jednodušší, pokud vám matka udělí písemnou plnou moc pro žádání o změnu invalidního důchodu.

Pokud se tedy domníváte, že ve vašem případě došlo ke změně stupně invalidity, obraťte se na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa trvalého pobytu vaší matky a podejte žádost o změnu výše invalidního důchodu z důvodu zhoršení zdravotního stavu. Pokud bude lékařem lékařské posudkové služby konstatována změna invalidity, není třeba žádat o přiznání invalidního důchodu pro invaliditu nově stanoveného stupně. Zvýšení provede Česká správa sociálního zabezpečení automaticky.

Další informace, které by vám v tomto mohli pomoci, naleznete na našich stránkách zde, případně jsou i přehledně podány na webu ČSSZ.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

14.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS