Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může lékař LPS předat detailní informace o mém zdravotním stavu úředníkům ÚP?

Dobrý den,

chci se zeptat, zda může lékař předat detailní informace o mém zdravotním stavu úředníkům úřadu práce (ÚP)? Žádal jsem o přiznání průkazu OZP (osoby se zdravotním pojištění) na ÚP. Lékař LPS poslal posudek o mém zdravotním stavu na ÚP úředníkům (ne mě na adresu), kde je podrobně popsán můj zdravotní stav, lékaři, u kterých se léčím včetně adresy a odbornosti (neurochirurgické vyšetření z 14.10.2015 MUDr. jméno adresa, psychiatrické vyšetření z 15.10.2015 MUDr. jméno + adresa, atd.), všechna moje onemocnění.

Dále je odborný popis mých onemocnění a mého zdravotního stavu. Celý popis zdravotního stavu je na stránku A4, v případě potřeby mohu zaslat kopii posudku v příloze. Proto se ptám zda to není porušení lékařského tajemství? Myslím si, že tyto informace nepatří do rukou úředníků.

Moc Vám děkuji za odpověď.

S pozdravem

RadekŠ

Odpověď:

Dobrý den,

postup posudkového lékaře ve věci vydávání posudku pro přiznání průkazu osoby se zdravotním upravuje zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.

Dle § 35 odst. 3 uvedeného zákona poskytne lékař Úřadu práce na žádost posudek o posouzení schopnosti pohyblivosti a orientace posuzované osoby. Úřad práce má tedy nárok na to, obdržet posudek o Vašem zdravotním stavu. Nicméně následnou otázkou je, co má být obsahem takového posudku. Zákon stanoví, že v posudku má být zhodnocen

a) zdravotní stav a funkční schopnosti fyzické osoby,

b) zda jde o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav,

c) zda jde o podstatné omezení schopnosti pohyblivosti nebo orientace a závažnost funkčního postižení.

Všechny informace uvedené v posudku by se měly vztahovat k uvedeným oblastem.

Nedomníváme se, že by nutnou součástí posudku pro přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením bylo uvedení konkrétních lékařů, u nichž jste byl vyšetřen, nicméně např. uvedení Vaší diagnózy bude pravděpodobně spadat pod zhodnocení zdravotního stavu.

Pokud máte pocit, že lékař nepostupoval správně, můžete na něj podat stížnost. Více k postupu podávání stížností stejně jako možnosti dalšího postupu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS