Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu mít časovou prodlevu při dodání výsledků ošetřujícímu lékaři?

Dobry den,


mám neschopenku a můj ošetřující lékař mi ji neukončil. Požaduje po mne dodatečnávyšetření. ýysledky mám dodat a poté (pokud budou v pořádku samozřejmě ) mi ji teprve ukončí. A můj dotaz zní, zda-li mohu mít jeden den časové prodlevy, než výsledky dodám ošetřujícímu lékaři.

Tereza

Odpověď:

Dobrý den,

o skutečnosti, že jste práce neschopný, rozhoduje Váš ošetřující lékař. Zákon o nemocenském pojištění, v § 56 stanovuje, že režim dočasně práce neschopného pojištěnce stanovuje ošetřující lékař při rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Režim dočasně práce neschopného pojištěnce může být změněn opět pouze ošetřujícím lékařem v souladu se změnou zdravotního stavu.

V průběhu dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje o Vašem zdravotním stavu opět Váš ošetřující lékař. Ten posuzuje, zda je Váš stav stabilizovaný a zda se pracovní schopnost pojištěnce (Vás) obnovila, či nikoli. Podle § 58 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění stanoví ošetřující lékař se zřetelem na zdravotní stav pacienta termín příštího lékařského ošetření nebo kontroly. Tento termín by měl ošetřující lékař vyznačit na rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

Jestliže Váš ošetřující lékař nestanovil konkrétní termín Vašeho příštího lékařského ošetření nebo kontroly a pouze tuto kontrolu navázal na zisk výsledků jiného vyšetření, domníváme se, že byste se měl na další kontrolu u Vašeho ošetřujícího lékaře dostavit v co nejbližší možné době. Zákon však na takovýto konkrétní případ nepamatuje a nestanovuje tudíž povinnost dostavit se s výsledky od jiného lékaře k Vašemu ošetřujícímu lékaři ihned následující den. Ve Váš prospěch zní také odst. 3 § 58 zákona o nemocenském pojištění, který stanovuje, že pokud existují vážné důvody, pro které se nemůže pacient dostavit k ošetření nebo kontrole v den stanovený jako termín další kontroly u ošetřujícího lékaře, stanoví ošetřující lékař náhradní termín. Domníváme se tudíž, že pokud Vašemu ošetřujícímu lékaři vysvětlíte důvod Vašeho prodlení, nebude mít s touto skutečností žádný problém. Jak jsme již ostatně uvedli, jestliže nebylo stanoveno žádné konkrétní datum příštího ošetření u Vašeho ošetřujícího lékaře, nemáte povinnost se dostavit ihned následující den po zisku výsledků původního vyšetření.

Situace by byla odlišná, pokud by takové datum stanoveno bylo. I v takovém případě se však můžete odvolat na již uvedené znění § 58 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění, který stanovuje, že je Vám lékař povinen stanovit náhradní termín vyšetření, jestliže máte závažný důvod, pro který se nemůžete dostavit na termín původního vyšetření.

Ať je již situace jakákoli, doporučujeme kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře a informovat ho o skutečnosti, že se s výsledky dostavíte s jednodenním prodlením. Vyhnete se tak jakémukoli nedorozumění, které by mohlo nastat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS