Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám nárok na lázně po operacích obou menisků?

Dobrý den,

je mi 32 let. Chci se zeptat, jak je to s nárokem na lázně po operaci obou menisku Artroskopie. Jednu operaci jsem prodělal v roce 2009 anamnéza ASK g.l.dx-part. Vnitřní ME a další roku 2014 anamnéza M23.26 ASK g.l.sin. sutura MM. S koleny mám dlouhodobě problémy. Obě mi přeskakují, vržou a bolí. Nemohu si na kolena kleknout, udělat dřep či běhat. Rehabilitace nepomáhají.

Mé otázky zní: Mám nárok na lázně? Jak často? Mám nárok i na jinou léčbu?

Velice děkuji. 

Noa

Odpověď:

Dobrý den,

na úvod bychom rádi uvedli fakt, že v právní poradně Ligy lidských práv pracují v současnosti pouze lidé s právním zaměřením. Tudíž nejsme kvalifikovaní k tomu, abychom Váš zdravotní stav posuzovali jako odborníci v oboru lékařství. Z toho důvodu nemůžeme posoudit, zda máte nárok na lázeňskou rehabilitační péči či nikoli. Můžeme však Vaše dotazy posoudit z právního hlediska. 

Nárok na lázně je upraven v indikačním seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči, který je součástí zákona o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. Konkrétně v příloze č. 5 tohoto zákona, k nahlédnutí zde). Seznam stanovuje, za jakých podmínek lze poskytovat plně hrazenou lázeňskou péči pojištěnci. Je však na ošetřujícím lékaři, aby zvážil Váš zdravotní stav a na základě něj Vás doporučil k lázeňskému pobytu. Lázeňská péče však musí představovat nezbytnou součást Vašeho léčebného procesu. Dalším krokem v procesu schvalování je potvrzení nároku revizním lékařem.

Doporučujeme Vám tedy, abyste se obrátil na Vašeho ošetřujícího lékaře, který s Vámi může prokonzultovat léčebné metody, které pro Vás mohou být, s ohledem na zdravotní stav, nejvhodnější. Nenavrhne-li Vám lékař pobyt v lázních, pak je zde samozřejmě možnost jej absolvovat, avšak na vlastní náklady. 

Vaše Férová nemocnice

 

7.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS