Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Má vliv prodloužení pracovní neschopnosti na přiznání invalidního důchodu?

Dobrý den,

jsem po dvou operacích bederní páteře a již rok v pracovní neschopnosti. Můj neurolog mi doporučil zažádat si o invalidní důchod, protože prý cca 1 rok se bude páteř hojit a do práce mne nechce pustit. V pracovní neschopnosti jsem od 27. 11. 2015, tudíž jsem si zažádala o prodloužení podpůrčí doby, než se žádost o důchod vyřídí (jelikož jsem samoživitel a nemohu si dovolit být bez příjmu). Mé žádosti bylo vyhověno a nemocenská byla prodloužena do 10. 2. 2017. Dnes mi ale přišlo, že žádost o invalidní důchod se zamítá. Jak budu postupovat dále, pokud opravdu nebudu schopná vykonávat své zaměstnání (jsem stále zaměstnanec)?

Požádám znovu o prodloužení neschopenky, nebo mohu opakovaně zažádat o invalidní důchod?

Děkuji za odpověď.

Janča

Odpověď:

Dobrý den,

proti zamítavému rozhodnutí o invalidním důchodu můžete podat písemné námitky do 30 dnů ode dne, kdy Vám rozhodnutí bylo oznámeno. Námitky lze podat přímo na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) nebo na kterékoliv okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Podrobnosti o podání námitek naleznete zde.

V případě nesouhlasu s výsledkem námitkového řízení je možné se obrátit na soud se správní žalobou. Žalobu je nutné podat do dvou měsíců od doručení písemného vyhotovení rozhodnutí o námitkách. V případě podání žaloby bude již nezbytné využít právní pomoci advokáta.

Zákonem přitom není stanoveno, po jaké době můžete znovu zažádat o přiznání invalidního důchodu. Nicméně k podání nové žádosti by mělo dojít pouze, jestliže nastala změna Vašeho zdravotního stavu od doby, kdy o něm bylo rozhodováno naposledy.

Kromě výše uvedeného máte možnost zažádat o další poskytnutí nemocenského po uplynutí podpůrčí doby - maimálně lze takto podpůrčí dobu prodloužit o 350 dní.  Nicméně nemocenské poskytované po uplynutí podpůrčí doby je dávkou fakultativní, tudíž ani při splnění podmínek na jeho přiznání není právní nárok. Vzor žádosti o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby je k dispozici na internetových stránkách ČSSZ zde. Na základě Vaší žádosti OSSZ vydá rozhodnutí, kterým může výplatu nemocenského prodloužit maximálně na další tři měsíce. Žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby však lze podat opakovaně. K jejímu podání ale musí dojít nejpozději do 3 měsíců ode dne, kterým podpůrčí doba uplynula.

Můžete opětovně požádat i o přiznání invalidního důchodu, ale pokud nedošlo ke změně zdravotního stavu, bude výsledek řízení o přiznání invalidního důchodu pravděpodobně obdobný. Váš případ by se měl řešit spíše prodlužováním podpůrčí doby výplaty nemocenského - protože uvádíte, že neurolog předpokládá zlepšování Vašeho zdravotního stavu v době, na kterou lze výplatu nemocenského prodlužovat. O případné přiznání invalidního důchodu bude vhodné požádat, až dojde ke stabilizaci zdravotního stavu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

18.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS