Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

lékař nechce rozhodnout o vzniku DPN

Dobrý den
čeká mě celková ztráta zubů a následná protéza, praciji ve školství a bylo mi řečeno, že na nemocenskou nemám nárok, já si ale neumím ani představit, jak budu v práci fungovat. Mám na nemocenskou nárok nebo jak mohu postupovat? Děkuji za odpověď

jajka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká dočasné pracovní neschopnosti v případě celkové ztráty zubů.

Je potřeba rozlišovat pojmy nemocenské a dočasná pracovní nechopnost. Nemocenské je dávkou, která se po dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti nemocnému vyplácí. Naopak dočasná pracovní neschopnost je stav, kdy pro poruchu zdraví nemůže pojištěnec vykonávat svou pracovní činnost. O vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje v souladu se zákonem o nemocenském pojištění ošetřující lékař. Záleží tedy na Vašem zubaři, jak Váš zdravotní stav vyhodnotí a zda o vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhodne nebo ne. Vzhledem k tomu, že jsme pouze právní poradna a nemáme ve svém týmu lékaře, nejsme schopni tuto otázku ve Vašem konkrétním případě posoudit. 

Zkuste se tedy se zubním lékařem domluvit a vysvětlete mu, že vzhledem k Vaší práci by bylo bez zubů po dobu, než dostanete zubní náhradu poměrně obtížné fungovat. Ztráta zubů totiž může vést ke ztížení výslovnosti. V případě, že Vám neschopenku nebude chtít zubař vydat, můžete se zkusit obrátit například na Vašeho praktického lékaře, zda by Vám jí nevydal on. Také se nabízí vzít si po dobu, kdy budete bez zubů, v práci dovolenou či neplacené volno.

Další možností je na vydání rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti ze strany zubního lékaře trvat, v takovém případě je pak zubař ze zákona povinen Vám vydat rozhodnutí, o tom že dočasná pracovní neschopnost nevznikla. Proti tomuto rozhodnutí pak máte možnost v souladu se zákonem o specifických zdravotních službách podat návrh na jeho přezkoumání, a to do 10 dnů ode dne předání napadeného rozhodnutí. Poskytovatel lékařských služeb, který předmětné rozhodnutí vydal, má pak dvě možnosti – buď návrhu vyhoví a vydá nové rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo návrh spolu se svým stanoviskem a všemi potřebnými podklady postoupí příslušnému správnímu orgánu. Tím bývá orgán, který vydal lékaři povolení k poskytování zdravotních služeb. A tento orgán o návrhu rozhodne.

Vzhledem k tomu, že o vzniku pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, doporučujeme zkusit se s ním domluvit a vysvětlit mu Vaši situaci. Nebude-li ani tak ochotný vydat Vám neschopenku, můžete využít výše uvedeného postupu a podat návrh na přezkoumání rozhodnutí o tom, že dočasná pracovní neschopnost nevznikla. Vzhledem k zákonem stanovených lhůtám je ale tento postup poměrně zdlouhavý. Můžete se proto zkusit obrátit na jiného lékaře nejlépe na praktického a požádat ho, aby Vám neschopneku vydal on. V krajním případě by bylo možné řešit situaci vybráním dovolené či neplaceného volna.  

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

  

28.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS