Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař mi nedal neschopenku a nejsem přitom schopna výkonu svého zaměstnání, co mám dělat?

Dobrý den, prosila bych o radu. Dělám fyzicky náročnou práci ve výrobě, ráno mívám nateklé ruce a nemohu je pořádně sevřít do pěsti. Neudržím v nich těžší předměty a každá další směna je pro mě utrpením, navíc s rizikem způsobení škody na materiálu, popř. zdtraví. Rozhodla jsem se tedy jít k lékaři. Moje lékařka zrovna neordinovala a místo ní mě "vyšetřil" její záskok. Při sdělení svých problémů lékaři a letmém prohlédnutí rukou mi bylo řečeno, abych si tedy našla jinou práci, nebyla jsem poslána na žádné vyšetření ani mi nebyla vystavena neschopenka. Jsem plachý člověk, nezmohla jsem se na žádný protest a odkráčela z ordinace. Zítra mám jít na další směnu, ale nejsem v současném stavu prostě schopná tuto práci vykonávat a nevím, co mám dělat, kam se obrátit. Děkuji za radu.

MiuMiu

Odpověď:

Dobrý den,

doporučujeme Vám požádat zaměstnavatele o zaslání na prohlídku u poskytovatele pracovnělékařských služeb, na kterou máte dle zákona o specifických zdravotních službách (odkaz zde) nárok na vlastní žádost. Tato prohlídka se nazývá mimořádná prohlídka. Prohlídkou a případně posudkem od odborného lékaře tento pracovní lékař zjistí, zda jste zdravotně způsobilá dále vykonávat stávající práci. Pokud ne, tak je zaměstnavatel povinen přeřadit Vás na jinou vhodnou pracovní pozici, pokud takovou pracovní pozici nemá, tak je dle zákoníku práce možná výpověď ze strany zaměstnavatele. Také je možné, že lékař zjistí, že Vaše nemoc je nemocí z povolání. V tomto případě by přišla také výpověď, ale s nárokem na odstupné a následná renta.

Pokud nechcete jít touto cestou pracovnělékařských služeb, tak samozřejmě můžete znovu navštívit svoji lékařku a tentokrát se zkusit zeptat na vyšetření u odborného lékaře případně můžete jít k odbornému lékaři rovnou i bez předchozí návštěvy praktického lékaře. Pokud nejste schopna vykonávat vaši práci, měl by Vás lékař uznat dočasně práce neschopnou dle zákona o nemocenském pojištění.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS