Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lázně během nemocenské

Dobrý den, budu sundávat sadru na ruce po 2 měsících a zajímalo by mě, jestli když si zaplatím někde lázně ze svého, tak mi napíše doktorka nějaké neomezené vycházky. Nebo jak to funguje, když by mi došla kontrola... A uvádí se někde pro úřad nebo eviduje doktorka adresu těch lázní? A chce nějaké potvrzení nebo je to úplně jedno? Prostě mi napíše tyden nějakou propustku a hotovo? Děkuji za odpověď

JONÁŠ

Odpověď:

Dobrý den, 

Váš dotaz se týká návštěvy lázní v době trvání dočasné pracovní neschopnosti. Tato otázka je upravena zákonem o nemocenském pojištění. 

V dotaze uvádíte, že lázně plánujete navštívit jako samoplátce, a to ještě v době trvání dočasné pracovní neschopnosti. Toto by bylo možné v případě, kdy by lékař rozhodl o změně místa pobytu. Ze zákona vyplývá, že pojištěnec smí změnit místo pobytu, jen se souhlasem ošetřujícího lékaře. Pokud by se však jednalo o místo v zahraničí, byl by vedle souhlasu ošetřujícího lékaře potřeba také souhlas orgánu nemocenského pojištění. Tím je správa sociálního zabezpečení.

Bude tedy potřeba, abyste svého ošetřujícího lékaře požádala o změnu místa pobytu v dočasné pracovní neschopnosti. Více podrobností k tomu zákon neuvádí, s největší pravděpodobností po Vás ale bude lékař vyžadovat adresu lázní, v nichž budete pobývat. Nevydá Vám totiž jakousi "propustku", ale pouze mění místo Vašeho pobytu. Znamená to tedy, že i v lázních může dojít k tomu, že budete kontrolována správou sociálního zabezpečení, zda dodržujete léčebný režim. Jelikož stále trvá režim dočasné pracovní neschopnosti.

O jinou situaci by se jednalo, pokud by změna místa pobytu souvisela s poskytováním lázeňsko léčebně rehabilitační péče. Jedná se o komplexní lázeňskou péči, která je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. V takovém případě, by nebylo o změnu místa pobytu potřeba žádat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS