Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

kontrola zaměstnavatelem

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, jak je to s kontrolou zaměstnavatele v pracovní neschopnosti po 21 dnech. Zaměstnavatel mně po prvé kontroloval po vice jak měsíci a pak pořád aniž bych porušil léčebný program a vždy byl doma, a jelikož mně už pravidelně kontroluje Správa sociálního zabezpečení tak mi kontrola ze strany zaměstnavatele připadá zbytečná a tím pádem je obtěžující. Když jsem jim to řekl tak mi bylo jasně řečeno, že nato mají nárok a ať se nestarám, a tak vás prosím o radu jak to tedy je když mně neustále kontroluji po 21 dnech a jestli nato mají nárok a když ne jaká můžu přijmout opatření. Nikdy jsem neporušil nemocenskou a tak mi to opravdu připadá jako obtěžováni a to u firmy pracuji víc jako 14 let.

Děkuji za odpověď.

MALVIN07

Odpověď:

Dobrý den,

Zaměstnavatel má právo kontrolovat svého zaměstnance jen v době prvních 14-ti kalendářních dnů od vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí této lhůty již zaměstnavatel nemá právo osobní kontroly svého zaměstnance a to ani v případě, kdy mu náleží náhrada mzdy od zaměstnavatele. V případě, že by zaměstnavatel měl podezření, že zaměstnanec porušuje své povinnosti, může o kontrolu písemně požádat příslušný orgán, tedy okresní správu sociálního zabezpečení, který tuto kontrolu musí vykonat do 7 dnů.

Okresní správa sociálního zabezpečení může provést kontrolu z vlastního podnětu, nebo z podnětu ošetřujícího lékaře či zaměstnavatele kdykoli během trvání pracovní neschopnosti. Pokud máte pocit, že okresní správa sociálního zabezpečení vykonává kontroly nepřiměřeně často a vzhledem k Vašemu stavu je přílišná frekvence návštěv spíše škodlivá pro Vaše léčení, můžete je požádat o méně intenzivní kontrolu. V případě, kdy se domníváte, že tak časté kontroly dosahují takové intenzity, že dokonce mohou ohrožovat Vaší léčbu či jinak Vás nadměrně obtěžovat, můžete zkusit podat stížnost na Českou správu sociálního zabezpečení na chování pracovníků okresní správy sociálního zabezpečení.

Ve Vašem případě však kontrolu vykonává sám zaměstnavatel, i když na tuto už ze zákona právo nemá. V tomto případě Vám můžeme poradit pokusit se se zaměstnavatelem dohodnout, písemně ho informovat o tom, že již právo na kontrolu dle ustanovení §192, konkrétně odstavec 6, zákoníku práce nemá. Pokud se nebudete se zaměstnavatelem schopný domluvit, můžete podat stížnost na České správě sociálního zabezpečení, přes okresní správu sociálního zabezpečení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

24.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS