Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Konec podpůrčí doby a prodlení s vyřízením invalidního důchodu

Dobrý den.

15. srpna mi končí podpůrčí doba výplaty nemocenské, měsíc předem jsem si požádala o prodloužení u posudkového lékaře, ale protože mám jít v říjnu na další operaci, tak mi doporučil žádost o invalidní důchod.

Moje doktorka ale bude mít dovolenou a vypsané papíry pošle až koncem srpna. Schválení mi dojde nejspíš až v říjnu. Co budu mít mezitím, nevím, když mám mít důchod a prodloužení ne.

Děkuji za odpověď.

beatrice

Odpověď:

Dobrý den,

Jedeno z řešení, které mě napadá, je domluvit se s posudkovým lékařem na prodloužení podpůrčí doby. Ta se podle zákona poskytuje v 3 měsíčních úsecích. Toho dosáhnete tak, že odmítnete vydání invalidního důchodu. Zdůvodníte to tím, že věříte, že po provedené operaci se Váš stav zlepší.

O invalidní důchod si můžete požádat i po operaci. Překlenete tím dobu nepřítomnosti Vaší lékařky.

Na základě posudku posudkového lékaře rozhodne Česká správa sociálního zabezpečení o prodloužení podpůrčí doby, nebo návrh zamítne.

Další možností je kontaktovat zastupujícího lékaře. Obvodní lékaři v případě dovolených určí zastupujícího lékaře. Splňují tak povinost danou zákonem o veřejném zdravotním pojištění uvedenou v § 11 písm. c). Tedy povinost zajistit pojištěnému přístup k hrazeným službám.

Tento zastupující lékař má stejná práva a povinnosti jako obvodní lékař, kterého zastupuje. Může tedy nahlížet do zdravotnické dokumentace a dělat z ní výpisy.

Problém by mohl nastat v případě, že zastupující lékař by záskok prováděl ze své ordinace a vaše zdravotníická dokumentace by nebyla v elektronické podobě. Pak by neměl reálnou možnost jak se k ní dostat.

Pokud však bude zastupující lékař provádět záskok z ordinace Vaší lékařky, nebo bude mít přístup k Vaší zdravotnické dokumentaci v elektronické podobě, může vypsat nezbytné dokumenty namísto Vaší obvodní lékařky. Tím pádem Vám schválení prodloužení dorazí mnohem dříve.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde . Číslo Vašeho dotazu je 6332. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby. Děkujeme za odpověď.

Váš dotaz v anonymizované formě, včetně naší odpovědi naleznete zde: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/souhlas-a-rozhodovani-pacienta-32/n--6332.html

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

4.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS