Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod studentů

Dobrý den, může si zažádat o invalidní důchod studentka 4. ročníku gymnázia, která prodělala operaci zad (vyhřezlé ploténky)?

hribji

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká invalidního důchodu studentů. Tato otázka je upravena zákonem o důchodovém pojištění.

Ten stanoví podmínky, které je nutné splnit, pro to, aby byl invalidní důchod osobě přiznán. Musí se jednat o osobu, která nedosáhla věku 65 let, stala se invalidní a získala potřebnou dobu pojištění.

O tom, zda je osoba invalidní nebo ne rozhoduje posudkový lékař příslušné správy sociálního zabezpečení.  Co se pak týče potřebné doby pojištění, tak ta u osob mladších 20 let činí méně než jeden rok. Pro splnění této podmínky se za dobu pojištění považuje také doba studia na střední nebo vysoké škole, a to před dosažením 18 let věku, počítá se však až od ukončení povinné školní docházky. Dále se ještě započítá prvních 6 let studia po 18. roku věku.  

První dvě podmínky jsou splněny - tedy jedná se o osobu mladší 65 let a osoba splňuje potřebnou dobu pojištění. To zda je splněna i třetí podmínka, tzn. zda je osoba invalidní, nejsme schopni posoudit. O invaliditě, jak již bylo výše uvedeno, totiž rozhoduje posudkový lékař. 

Pokud je studentovi přiznán invalidní důchod může i při jeho pobírání pokračovat ve studiu, jestliže mu to jeho zdravotní stav dovoluje. 

Více o sociálním zabezpečení a důchodovém pojištění studentů se dočtete v tomto informačním letáčku České správy sociálního zabezpečení.  

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

7.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS