Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod a nemoc

Dobrý den,

mám invalidní důchod 1. stupně. Jsem zaměstnaná, ale mám výpověď dohodou. Pracovní poměr končí posledním únorovým dnem. Mám jít na operaci, asi v lednu. Jak je to vůbec s nemocí a invalidním důchodem? Pokud budu nemocná ještě v době, kdy už pracovní poměr skončí, bude mi to platit zaměstnavatel nebo nemám nárok na nic?

 

kokos23

Odpověď:

Dobrý den,

Invalidní důchod Vám bude nadále vyplácen. Pokud jste rozvázala se zaměstnavatelem pracovní poměr dohodou, tak pracovní poměr zanikne k ujednanému dni, bez ohledu na to, že budete v pracovní neschopnosti. V poslednímu únorovému dni Vám tedy přestane být vyplácena nemocenská.

V souvislosti s ukončením pracovního poměru dohodou je možné, že máte právo na odstupné:

1. uzavřela-li jste dohodu o zrušení pracovního poměru, protože se ruší zaměstnavatel (nebo jeho část), přemisťuje se zaměstnavatel (nebo jeho část) nebo jste byla nadbytečná, tak máte právo na jednonásobek průměrného výdělku (pracovní poměr trval méně než 1 rok), dvojnásobek průměrného výdělku (pracovní poměr trval déle než 1 rok, ale méně než 2 roky) nebo na trojnásobek průměrného výdělku (pracovní poměr trval déle než 2 roky).

2. uzavřela-li jste dohodu o zrušení pracovního poměru, protože nemůžete dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, tak máte právo na odstupné ve výši nejméne dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Pro podrobnější informace se obraťte na Vaši příslušnou poradnu inspektorátu práce, která Vám poradí ve věci odstupného a ukončení pracovního poměru dohodou.

Vaše Férová Nemocnice

16.1.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS