Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informování zaměstnavatele o zdravotním stavu

Dobrý den,

Jsem na dlouhodobé pracovní neschopnosti, lékařka mi vystavila zprávu: "že jsem dlouhodobě nschopná, vzhledem ke zdravotnímu stavu bude omezená pro práci ve strnulých polohách, fyzické zátěži, zvedání těžkých břemen: doporučují mimořádnou pracovní prohlídku." Ptám se, musím to oznámit svému zaměstnavateli? A kdy? Mám pořád pracovní neschopnost. Požádala jsem o posouzení nemoci z povolání. Chtěli ať podepíši dohodu o převedení na jinou práci, nesouhlasila jsem s tím. Mají na to nárok?

Moc děkuji

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

Povinnost předávat informace od Vaší praktické lékařky Vašemu zaměstnavateli nám není známa. Váš zdravotní stav pro zaměstnavatele posuzuje poskytovatel pracovnělékařských služeb (závodní lékař), který si může vyžádat zprávu od Vaší praktické lékařky. Domníváme se tedy, že nemusíte informovat zaměstnavatele o zjištěních, ke kterým dospěla Vaše praktická lékařka. Nicméně pokud byste nastoupila do práce a Vaše zdravotní komplikace by vedly např. k úrazu, je možné, že se zaměstnavatel bude snažit zbavit povinnosti hradit Vám následky takového úrazu poukazem na to, že jste jej zavinila nenahlášením svého zdravotního stavu.

Doporučujeme Vám tedy vyčkat do konce dočasné pracovní neschopnosti, a pak zvážit zda, informovat či neinformovat závodního lékaře, který by provedl zdravotní prohlídku, jejímž výsledkem bude konstatování o Vaší zdravotní způsobilosti či nezpůsobilosti k výkonu dosavadní práce. Je možné, že provedení zdravotní prohlídky nařídí přímo zaměstnavatel, potom máte povinnost ji absolvovat, jinak se na Vás bude pohlížet jako na zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce.

Co se týče převedení na jinou práci, jeho úpravu obsahuje § 41 zákoníku práce, v uvedeném ustanovení jsou uvedeny důvody, ze kterých zaměstnavatel musí nebo může převést zaměstnance na jinou práci. Na Váš případ pravděpodobně dopadá důvod dlouhodobého pozbytí zdravotní způsobilosti k výkonu práce, z nějž má zaměstnavatel povinnost převést Vás na jinou práci. Dlouhodobé pozbytí zdravotní způsobilosti k výkonu práce musí ale být osvědčeno posudkem závodního lékaře, pokud takovýto posudek nebyl vydán, nemůže Vás zaměstnavatel z uvedeného důvodu na jinou práci převést, pokud vydán bude, může Vás převést i bez Vašeho souhlasu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS