Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Epilepsie a invalidní důchod

Dobrý den,

mám bratra, který je ve středních letech a byla mu diagnostikována epilepsie. Za 5 let měl asi 3 nebo 4 záchvaty, které se mu staly v obchodě a na ulici. Překousl si jazyk, pomočil se a vůbec o tom nevěděl. Probral se až v nemocnici. Nikdy nemůže vědět, kdy se mu toto přihodí znovu. Sociální úřad mu pouze přiznal, že je jen ZZP (zdravotně znevýhodněný). Podle lékařky ale nesmí dělat žádnou práci (lézt na žebřík, pracovat s těžkými předměty apod.). Díky tomu je jen na podpoře od Úřadu práce a já si nedokážu představit, že by za cca 6000Kč žil celý život. Je možné požádat o invalidní důchod, sice to několikrát zkoušel, ale nepřiznali mu ho. Co má tedy dělat? S takovou částkou nemůže donekonečna vycházet.

Děkuji za odpověď.

 

Lenka1611

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Aby byl Váš bratr shledán invalidním, je nezbytné, aby jeho pracovní schopnost byla kvůli nemoci snížena alespoň o 35% (to je nejnižší možná hranice pro invaliditu prvního stupně stanovená v příloze vyhlášky Ministerstva číslo 359/2009 Sb.). V našem týmu bohužel nepracují žádní lékaři, a proto nemůžeme posoudit, zda Váš bratr splňuje toto kritérium. Můžeme Vám však poradit s postupem.

Přesnou míru snížení pracovní schopnosti určí příslušný lékař v posudku. Pokud je Vaše lékařka toho názoru, že Váš bratr není schopen vykonávat žádnou práci, doporučujeme ji požádat o uvedení této skutečnosti do zdravotnické dokumentace, která bude následně podkladem pro Vaši žádost o invalidní důchod. Nicméně je možné, že posuzující lékař bude i přesto názoru, že Váš bratr na důchod nedosáhne, tedy že jeho pracovní schopnost není dostatečně snížena. Pro tento případ Vám doporučujeme požádat Vaši praktickou lékařku o uvedení prací, které by pro Vašeho bratra mohly být vhodné. Dále také můžete žádat o přezkoumání posudku (jak od Vašeho praktického lékaře, tak od posuzujícího lékaře) nezávislým odborníkem.

Více informací o invalidním důchodu naleznete zde, případně na našich stránkách v sekci Invalidní důchod.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS