Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dotaz na převedení neschopenky

Dobrý den,

měl bych dotaz. Utrpěl jsem úraz při cestě do práce (vymknutí ramenního kloubu) cca15 km od svého bydliště. Zavolal jsem si záchrannou službu a byl jsem odvezen do nemocnice 20 km od svého bydliště. Zde jsem byl ošetřen a byla mi vystevena neschopenka. Nyní dojíždím 2x měsíčně na kontrolu do nemocnice na chirurgickou ambulanci 40km (20 tam a 20 zpět ). Na poslední kontrolu jsem se telefonicky omluvil z důvodu nemoci a bylo mi řečeno ať přijdu až budu zdráv. Jaké bylo mé překvapení, když mi druhý den přišla sms že jestli nepřijdu do zítra na kontrolu, tak mi bude neschopenka ukončena, protože nechodím na kontroly (na všech jsem byl až do téhle). Vůbec se mi nelíbí přístup nemocnice, z tohoto důvodu a z důvodu dojíždění jsem se chtěl zeptat, zda lze přenést neschopenku ke svému praktickemu lékaři v místě bydlišti i když není specialista? Popř. do nemocnice v místě bydliště?

Děkuji

Weny

Odpověď:

Dobrý den,

V první řadě nám dovolte doporučit Vám pro detailnější informace kontaktovat také na Českou správu sociálního zabezpečení, která se problematikou pracovní neschopnosti přímo zabývá (můžete je kontaktovat například na jejich telefonní lince zde).

Nejjednodušším způsobem je pokusit se vyřešit situaci s lékařem osobně, vysvětlit mu Vaši situaci a o přechod k jinému lékaři jej požádat. Vaším základním právem podle zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění je právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb na území České republiky (§11/1b), proto můžete lékaře změnit.

Vámi vybraný nový lékař si poté vyžádá zdravotnickou dokumentaci včetně informací o dočasné pracovní neschopnosti od lékaře původního a na základě ní může vystavit následně potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti (pokud je to potřebné). Nicméně kontroly a vedení dočasné pracovní neschopnosti může lékař provést pouze v rozsahu své odbornosti. Tudíž závisí jak odbornou péči nadále potřebujete, zda stačí, aby kontroly prováděl Váš praktický lékař, či nikoliv.

Navrhněte tedy lékaři ve vzdálené nemocnici převedení Vaší pracovní neschopnosti k Vašemu praktickému lékaři. Pokud toto odmítne, zkuste si najít ve Vašem okolí lékaře, který specializací odpovídá (např. v nemocnici) a Váš nově zvolený lékař převezme od původního též výkon povinností a práv ošetřujícího lékaře souvisejících s Vaší nemocenskou.

Pokud byste se se současným lékařem nedohodl a on by opravdu z nějakého důvodu rozhodl o ukončení Vaší pracovní neschopnosti, návod, jak postupovat je uveden na našich stránkách zde, konkrétně jde o otázku Co mám dělat, když nesouhlasím s tím, že mi lékař ukončil dočasnou pracovní neschopnost?

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

2.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS