Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod na těhotenskou prohlídku

Dobrý den, jsem v rizikovém těhotenství a tudíž jsem už na neschopence. Brzy mě čeká druhý ultrazvuk a chtěla bych tam mít přítele. Může si v práci zažádat o propustku, pro můj doprovod? Necítím se už na řízení auta a ke gynekologovi to mám kousek, tak to zvládám. Ale na ultrazvuk to mám dál a musím přestupovat. A nevadí že zatím nejsme manželé? Děkuji za odpověď.

Lelík

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákoníku práce má zaměstnanec právo na pracovní volno na nazbytně nutnou dobu pro důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby. V těchto případech zaměstnanci náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku pokud jde o doprovod manžela, druha nebo dítěte, popř. rodiče a prarodiče.

Za tyto důležité osobní překážky se mimo jiné považuje doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření  k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení, pouze však na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.

Z tohoto vyplývá, že Váš přítel dostane v práci volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku a není důležité, že není Vaším manželem.

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS