Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracovní neschopnost při dvou různých onemocněních

Dobrý den,

jsem druhý den na neschopence vystavenou od doktora z ORL na ztrátu hlasivek, ale mám problémy i s karpálními tunely, takže bych chtěla, když už jednu neschopenku mám, přejít potom na druhou s těmi karpály. Ale jak je to s pojistkou? Platím si pojištění u Kooperativy. Když jednu neschopenku ukončím třeba v pondělí a na druhou nastoupím v úterý, počítá se mi pojištění zase od začátku, nebo se pokračuje už ve dnech, co jsem byla na neschopnosti? Pojišťovna by mi měla vyplácet od 14. dne neschopnosti určitou částku.

Moc děkuji za odpověď.

Dencik

Odpověď:

Dobrý den,

popisujete případ, kdy máte dva zdravotní problémy, které odůvodňují dočasnou pracovní neschopnost. Protože ale v jednom případě rozhodl odborný lékař (ORL), nebude v jeho pravomoci rozhodnout i o dočasné pracovní neschopnosti pro druhý zdravotní problém.

Máte pravdu, že v takovém případě musí dočasnou pracovní neschopnost ukončit. Váš druhý ošetřující lékař pak k následujícímu dni rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti kvůli druhému onemocnění.

Zákon však na podobné situace pamatuje a zavádí, že pokud následující den po ukončení jedné pracovní neschopnosti vznikne u stejného zaměstnance druhá pracovní neschopnost, považují se obě dohromady za jednu trvající dočasnou pracovní neschopnost.

To má význam zejména pro posuzování, zda vám náleží náhrada mzdy nebo nemocenské. Podle zákona totiž u druhé dočasné pracovní neschopnosti znovu neběží 3 dny, kdy zaměstanci nenáleží ani nemocenské, ani náhrada mzdy. Naopak, obě dočasné pracovní neschopnosti se posuzují jako celek.

Nedokážeme však s jistotou určit, jak se tato situace posuzuje pro účely komerčního pojištění. Je totiž možné, že smluvní podmínky pojišťovny upravují tuto situaci odchylně právě pro účely posuzování dočasné pracovní neschopnosti. Pokud by tomu tak nebylo, doporučujeme vám v každém případě argumentovat ustanovením zákona, podle něhož se obě dočasné pracovní neschopnosti posuzují jako jedna. V takovém případě by vám pojistné plnění náleželo už když v rámci této "jediné" dočasné pracovní neschopnosti přesáhnete 14 dní.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS