Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

CT vyšetření bez žádanky

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli se dá udělat CT vyšetření na žádost pacienta (jako samoplátce) bez žádanky, doporučení lékaře. Mám bolesti břícha, je to možné aby mi to CT břícha udělali bez žádanky? Je na to nejakej zákon, že se to musí nebo nemusí absolvovat se žádankou??
Děkuji za odpověď.

Kubik4

Odpověď:

Dobrý den,

právo jít na vyšetření k odbornému lékaři i bez doporučení od svého praktického lékaře pojištenec má, a to díky principu svobodné volby lékaře. To je jeden z výchozích principů, na kterém stojí vztah lékaře a pacienta. Existuje zde výjimka, a to v případě překročené kapacity lékaře, u něhož není daný pacient registrován, pokud by k němu pacient chtěl jít na vyšetření.

To garantuje článek 31 Listiny základních práv a svobod, kdy každý má právo na ochranu zdraví a zákony, který zmíněné ustanovení podporují – zákon o zdravotních službách a zákon o veřejném zdravotním pojištění.

Ani k návštěvě nemocnice není potřeba doporučení od praktického lékaře nebo jiného, ale musí být zde důvod k hospitalizaci. Tedy ke specialistovi si můžete zajít a ten Vás musí přijmout bez ohledu na doporučení, jeli k tomu oprávněný důvod a volná kapacita.

Vyšetření si hradíte pouze tehdy, pokud se jedná o vyšetření, které není v dané souvislosti hrazeno zdravotní pojišťovnou.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

14.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS