Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Alkoholismus a řidičské oprávnění

Dobrý den,

Prosím o odpověď na otázku, co musím splnit po absolvování odvykací léčby, aby mi byl navrácen řidičský průkaz. Nebyl mi zabaven, ale doslechl jsem se, že po ukončení léčby posílá nemocnice oznámení policii a ta mě vyzve k odevzdání řidičského oprávnění. Nevím zda stačí potvrzení lékaře nebo budu muset absolvovat nějaké testy.
Děkuji.

není

Odpověď:

Dobrý den,

úprava problematiky odebírání řidičských průkazů po protialkoholní léčbě je podle našeho názor značně nemotivační, protože člověk, který léčbu absolvuje je za stávající úpravy za podstoupení léčby trestán, odebráním řidičského průkazu.

Zakotvení zdravotní nezpůsobilosti k řízení motorových vozidel na základě poruch chování způsobených závislostí na alkoholu naleznete v § 84 zákona o provozu na pozemních komunikacích, přičemž přítomnost těchto poruch má být prokázána nebo vyvrácena na základě zdravotního posudku.

Poněkud tvrdší pravidla stanovuje vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 277/2004 Sb., která v bodě VIII své přílohy podmiňuje zdravotní způsobilost osoby, u které byl dříve diagnostikován alkoholismus dvěma lety prokázané abstinence, nicméně tento požadavek dle našeho názoru jde nad míru, kterou požaduje zákon.

S pozdravem
Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS