Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost - nemoc z povolání

Dobrý den,

prosím o radu jak postupovat v případě - jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti od října 2015 pro podezření na nemoc z povolání - onemocnění zápěstí ruky, které je definováno v seznamu nemoci z povolání. Bylo již šetřeno Klinikou nem. z povolání, Hygienickou stanicí, ale ještě musí proběhnout zátěžové měření. Poté bude následovat rozhodnutí, ale vše tak dlouho trvá a mám obavy, že dříve skončí moje neschopenka než bude v této věci rozhodnuto. Dle vyjádření zaměstnavatele pro mě nemá jinou vhodnou práci a mám obavy, že mě po uschopnění / po ročním čerpání nemocenské/ a v době, kdy ještě nebude znám výsledek šetření propustí pouze pro dlouhodobou nezpůsobilost konat dosavadní práci a přijdu o odstupné 12 měsíců v případě, že se onemocnění potvrdí. Zpětně již nelze vymáhat? Prodlouží mi sociálka prac. neschopnost z důvodu, že čekám na vyjádření nemoci z povolání? Onemocnění je chronické a dle lékaře specialisty jde o již trvalý stav.

 

Moc děkuji za vaši radu. 

Dana

Odpověď:

Dobrý den,

pokud by Vám zaměstnavatel dal po skončení dočasné pracovní neschopnosti výpověď z důvodu zdravotní nezpůsobilosti k dosavadní práci - § 52 písm.e) zákoníku práce, opravdu byste neměla nárok na odstupné.

Jestliže by se však i po skončení pracovního poměru výpovědí z důvodu zdravotní nezpůsobilosti projevilo, že trpíte nemocí z povolání, bude tato výpověď neplatná. Pokud zaměstnavatel neplatnost neuzná a nezmění výpověď z důvodu zdravotní nezpůsobilosti na výpověď z důvodu nemoci z povolání, doporučujeme Vám najít si advokáta a podat žalobu na neplatnost výpovědi.

Čekání na posudek nemoci z povolání není důvod pro prodloužení dočasné pracovní neschopnosti, ale samozřejmě žádost o prodloužení dočasné pracovní neschopnosti můžete zkusit podat. Nebo se můžete na okresní správu sociálního zabezpečení obrátit s Vaším dotazem a poradit se (kontakty naleznete zde).

Dále Vám doporučujeme domluvit se s Vaším zaměstnavatelem a znovu ho požádat o převedení na jinou práci. 

Velmi podobný dotaz jsme již řešili zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS