Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

(ne) Prodloužení vyplaty nemocenského

Dobrý den Vám všem,

ráda bych se zeptala,jsem v pracovni neschopnosti od 30.10. 2015,  Chtěla jsem se zeptat, pokud mi bude ukončena pracovní neschopnost například k 25.10.2016, ale já se 26.10. 2016 nepostavim na nohu, a bude mi zle, a budu muset jit opět k lékaři a nebudu moc nastoupit do zaměstnání a bude mi vystavena nová neschopenka, jak to bude  s nemocenskou?. Budu mít vůbec nárok, na jak dlouhou dobu  a  bude proplacena? 

Děkuji Vam za Vaši odpoĕď. S upřímným pozdravem.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí dobu u nemocenského upravuje zákon o nemocenském pojištění, viz zdeDoba výplaty nemocenského je 380 dní, po uplynutí této doby Vám nebude vypláceno nemocenské, ale dočasná pracovní neschopnost může trvat i na dále.

Pokud by jedna pracovní neschopnost následovala ihned po druhé (která trvala 380 dni), bylo by Vám nemocenské zjednodušeně vypláceno jen po tolik dní, kolik jste reálně odpracovala, po uplynutí 190 dní se toto pravidlo ruší. 

V případě, že existuje reálná možnost, že dojde ke zlepšení Vašeho zdravotního stavu po uplynutí 380 dní (např. plánovaná operace, nebo rehabilitace), můžete požádat o další výplatu nemocenského okresní správu sociálního zabezpečení, k tomu více, viz zde - maximální doba prodloužení je 350 kalendářních dnů. O prodloužení doby výplaty nemocenského doporučujeme požádat s předstihem, protože vyřízení žádosti může trvat 30 dnů, po které byste mohla být bez prostředků.

V případě, že Váš zdravotní stav je vytrvale nepříznivý pro výkon práce, zvažte, zda nepožádat o invalidní důchod k tomu více zde na našem webu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

6.9.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS