Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání péče v těhotenství narození dítěte s postižením

Dobrý den, 

mám za to, že má gynekoložka zanedbala péči během mého těhotenství, což dle mého mělo za následek narození dítěte s postižením. Následně jsem se psychicky zhroutila a dítě dala do kojeneckého ústavu. Své gynekoložce jsem plně důvěřovala a nenapadlo mě, že se toto může stát. Můžu nyní gynekoložku žalovat? 

Děkuji za odpověď. 

Wendy

Odpověď:

Dobrý den, 

Pokud se domníváte, že Vaše gynekoložka pochybila existuje několik způsobů, jak vzniklý spor řešit. Více o jednotlivých možnostech naleznete na našich stránkách zde. Doporučujeme nejdříve zvážit cestu mimosoudní a v případě neúspěchu uvažovat o žalobě. Zpravidla se nejdříve přikláníme k podání stížnosti. Kličová otázka bude, zda lékařka měla a mohla zjistit postižení plodu při dodržení postupu lege artis, bude zde tak důležitý názor nezávislého lékaře. Lze konstatovat, že případ, kdy nebylo zjištěno postižení dítěte a matka se po té úspěšně domáhala odškodného se již v české právní praxi vyskytl.

Soudní řešení sporů je poměrně složité, proto zvažte zastoupení advokátem  zabývajícím se zdravotnickým právem ve Vašem případě lze doporučit konzultovat s advokátem i postup v mimosoudním řešení.V případě soudního sporu bude nutné si opatřit posudek znalce, který bude mít velkou váhu ve sporu, seznam znalců naleznete zde. Advokát Vám pomůže ujasnit si vzniklou situaci z právního hlediska a tudíž i zhodnotit Vaši možnost uspět před ve sporu. 

Dotaz zabývající se podobnou problematikou jsme již zodpovídali zde, naleznete zde informace o konkrétních žalobách, které by ve Vašem případě přicházeli v úvahu.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

28.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS