Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o porodné - samoživitelka?

Dobrý den,

kamarádka žije ve společné domácnosti s otcem dítěte, ale nejsou manželé, ani otcovství na matrice nestačili "prohlásit". Porod (prvního) miminka již proběhl. Může se prohlásit za samoživitelku při žádosti o porodné, případně jak se tento status dokládá?

Děkuji za Vaši odpověď.

Sylvie

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na porodné má žena po prvním narozeném dítěti, nárok je ovšem podmíněn výší příjmů rodiny. Nárok vzniká, jestliže čistý příjem rodiny nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,40 (tedy jestliže nepřevyšuje 2,4 násobek životního minima rodiny).

V případě, který popisujete, podle Našeho názoru pravděpodobně nejde o samoživitelku. Vaše kamarádka žije ve společné domácnosti s otcem svého dítěte, oba se tedy na chodu domácnosti podílí.

Dokladem o samoživitelství může být kupříkladu čestné prohlášení či rozhodnutí soudu. Je tak možné, vzhledem k tomu, že zatím není otec dítěte zapsán do matriky a není ani manželem matky dítěte, že by matka byla za jistých okolností samoživitelkou prohlášena (kupříkladu, pokud by se ukázalo, že otec se na chodu domácnosti téměř nepodílí).

Pokud však na domácnost přispívá a čistý příjem této domácnosti přesahuje daný limit, nemá Vaše kamarádka na porodné nárok a i v případě, že by jej obdržela a vyšla by tato skutečnost najevo, bylo by možné, že by musela porodné vracet.

Porodné slouží k tomu, aby se matka dokázala vypořádat s finanční zátěží, kterou porod obnáší. V případě, že matka sama nebo společně s partnerem dosahuje dostatečných příjmů, aby ji porod zvlášť finančně neohrozil, bylo by vyplacení porodného v rozporu s jeho účelem.

Vaše Férová nemocnice.

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS