Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Údaje v těhotenském průkazu

Před několika lety jsem podstoupila interupci. Nyní jsem ve 12 týdnu těhotenství v péči svého gynekologa. Na moji žádost, aby interupci neuváděl v těhotenském průkazu mi odpověděl, že je to důležitý údaj, který uvést musí. S ohledem na rodinnou situaci je to pro mě nepřípustné a ohrožuje to jak zdravý vývoj plodu (s ohledem na trvalý strach z možného prozrazení této pro mne uzavřené kapitoly) tak i budoucí rodinné zázemí pro nového človíčka. Mám právo požadovat po svém lékaři, aby tuto skutečnost v průkazu neuváděl? Nebo se mám radši obrátit na jiného lékaře? Předem děkuji za odpověď.

Android

Odpověď:

Dobrý den,

těhotenský průkaz je dokumentem, který obsahuje všechny podstatné informace o vašem zdravotním stavu, zdravotním stavu vašeho dítěte a všech dalších okolnostech, které mohou ze zdravotního hlediska hrát roli pro bezproblémový průběh porodu. Lékaři v porodnici totiž vychází zejména z informací, které jsou v tomto dokumentu obsažené.  Z tohoto pohledu, byť v týmu Férové nemocnice není žádný lékař, se jeví informace o předchozích těhotenstvích a potratech jako důležitá. Potvrzuje to i fakt, že tuto rubriku obsahují všechny nám známé formuláře těhotenských průkazů.

Můžete se ale například pokusit požádat svého lékaře, aby citlivou informaci neuváděl nyní, ale až ve vyšším stupni těhotenství. Můžete se případně obrátit na jiného lékaře s dotazem, zda by danou situaci řešil jinak, a v případě kladné odpovědi byste mohla využít svého práva na volbu lékaře.

Chápeme, že je vaše situace obtížná, obzvláště protože tato citlivá informace může vyjít najevo i jinak, i když těhotenský průkaz kromě lékařů nebudete nikomu ukazovat. Doporučujeme vám také proto informovat ošetřující personál v porodnici, že si nepřejete, aby řešil informace o vašem zdravotním stavu v přítomnosti jiných osob a podával komukoli informace o vašem zdravotním stavu. Lékaři jsou totiž vázáni mlčenlivostí a bez vašeho souhlasu nemohou o provedené interrupci informovat ani vaše blízké.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS