Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Souhlas druhého rodiče s ošetřením

Dobrý den,
prosím o  informaci, zda k provedení zákroku - nasazení rovnátek, postačuje souhlas jen jednoho z rodičů. Manžel nesouhlasí s ortodontickou péčí a blokuje ji, já jí však považuji za důležitou, neboť jsem byla informována ortodontistem, že se jedná nejen o problém estetický, ale také funkční ze zdravotního hlediska.
Děkuji

Emily

Odpověď:

Dobrý den,

obecně platí, že v záležitosti, která je pro dítě významná a je v jeho zájmu se musí rodiče shodnout. Nicméně běžně stačí pokud vysloví souhlas jeden rodič a druhý rodič nic namítá. Avšak Vy píšete, že otec daný zákrok blokuje. Chápeme to tak, že otec již byl za lékařem a sdělil mu, že si rovnátka pro dceru nepřeje. V takovém případě se můžete obrátit na soud a podat návrh, aby soud nahradil souhlas otce svým souhlasem. Dále neuvádíte věk Vašeho dítěte, což může být podstatné. Pokud je dítě starší 14 let vyžaduje se  ke zdravotnickému zákrkoku jeho souhlas. Pokud by se zákrokem nesouhlasilo a rodič na něm stále trval, tak také musí rozhodnout soud. Bližší informace můžete nalézt zde.

Před tím než přistoupíte k řešení věci soudní cestou, doporučovali bychom Vám, abyste se ještě  zkusila s otcem vašeho dítěte dohodnout. Sdělte mu, že rovnátka jsou podle názoru lékaře v zájmu dítěte. Dále ho také informujte, že v případě, že bude dál rovnátka odmítat, tak podáte návrh soudu. Soud bude rozhodovat podle názoru odborníka, tedy pokud lékař rovnátka doporučí, a nebude zde jiný závažný důvod, proč je odmítat, tak soud nejspíše nasazení rovnátek přivolí. Vysvětlete proto svému manželovi lepší se dohodnout, než to řešit soudní cestou se všemi důsledky (včetně soudních poplatků). Pokud dohoda nebude možná, tak se skutečně můžete obrátit na soud.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

26.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS