Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Průkaz pro těhotné a jeho náležitosti

Dobrý den, můj dotaz zní, jestli je nutné mít v průkazce pro těhotné uvedené rodné číslo otce dítěte. Na gynekologii mi řekli, že si to mám dopsat, ale s otcem dítěte nekomunikujeme, nemá o nás zájem. Co v takovém případě dělat? A jak je to s prohlášením o jméně dítěte? Příjmení bude mít po mně, to je asi samozřejmé. Jak je to se jménem, je potřeba před porodem něco vyřídit? Když otce do průkazky pro těhotné neuvedu, jeho rodné číslo, budu mít nárok na nějaké peníze od něj? Co všechno musím do porodu vyřídit? Jsem prvorodička a vůbec nevím, jak mám v tomhle případě postupovat. Prosím o odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

průkaz pro těhotnou slouží především lékařům a porodním asistentkám k zaznamenávání všech důležitých údajů o těhotenství, zdravotním stavu těhotné a vývoji dítěte. Je to důležitý dokument, který může sloužit k rychlému seznámení se se zdravotním stavem ženy, což je zejména nutné v případě, kdy žena přechází z péče gynekologa do péče porodnice. Tedy uvedení rodného čísla otce v tomto průkazu není nezbytně nutné. To, zda máte tento údaj vyplněný, či nikoli nezakládá žádný právní nárok na výživné nebo jiné dávky.

Důležitý je z tohoto pohledu zápis do matriční knihy (knihy narození). Ten je proveden na základě písemného prohlášení o narození dítěte, které nejčastěji provádí porodnice, v níž se dítě narodilo. K tomu, aby mohl být zápis do matriční knihy kompletní, musí mít matka dítěte u sebe průkaz totožnosti a souhlasné prohlášení rodičů o jménu (jménech) dítěte. Svobodná žena musí mít souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství, popř. rozhodnutí soudu o určení otcovství k dítěti, rodný list matky a otce dítěte.

Pokud se tedy otec dítěte o Vás nezajímá a odmítá se s Vámi domluvit (jak na jméně, tak na uznání otcovství), obraťte se na soud s žalobou o určení otcovství. V této žalobě můžete požadovat i stanovení vyživovací povinnosti otci dítěte. Vzor najdete např. zde

Podle zákona o rodině máte také nárok žádat pro sebe po otci dítěte, za kterého nejste provdána, v přiměřené výši úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i nákladů spojených s těhotenstvím (například příspěvky na vitaminy, těhotenské ošacení, těhotenské kurzy apod.). Pokud se s otcem dítěte nedomluvíte, opět doporučujeme obrátit se na soud.

O problematice rodičovství, porodu a těhotenství se blíže dočtete na stránkách organizace Aperio.

Vaše Férová nemocnice

19.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS