Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Problém s matrikou

Dobrý den, problém s matrikou: Těhotenská průkazka je prý nutný doklad pro naší matriku pro uznání otcovství, když partneři nejsou manželé. Gynekolog většinou trvá na ultrazvuku, než vydá průkazku. Což žena v prvním trimestru nechce, takže nejdříve "velký" ultrazvuk ve 20. týdnu.(právo vybrat si vyšetření je jasné) Je nějaká možnost, jak získat uznání otcovství dřív jak v 15-20 tt bez vyšetření, které nechceme? Když by mne teď přejelo auto, tak bude pro ženu celkem komplikované v takovém případě napsat mne jako otce do rodného listu. Děkuji M.

Marian

Odpověď:

Dobrý den,

Praxe některých gynekologů je taková, že skutečně vydávají těhotenskou kartičku až po určitém čase. Pokud vám ji lékař nebude ochoten vydat dříve je tu možnost požádat o výpis z vaší zdravotnické dokumentace. Zatímco pojem těhotenská kartička zákon nezná, a tedy nemůže vynutit na lékaři její vydání, výpis zdravotní dokumentace vám váš lékař poskytnout musí.

Tento výpis zdravotní dokumentace by měl být dostatečný pro zapsání otce do matriky. Obsahuje v podstatě stejné údaje jako těhotenská kartička a matriční úřad by jej měl uznat.

Bylo by dobré se matriky předem telefonicky zeptat, jestli jim výpis ze zdravotnické dokumentace bude stačit.

Případně můžete kontaktovat přímo Ministerstvo vnitra, které matriky spravuje. Přednést mu svůj problém a zeptat se na jeho stanovisko. Kontaktovat ho můžete buďto emailem: obcanmat@mvcr.cz, nebo telefonicky: 974 817 438.

Vaše férová nemocnice

21.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS