Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prenatální péče

Dobrý den,

chtěla bych nastoupit prenatální péči u svého gynekologa s odmítnutím některých zákroků. Lékař mi na to odpověděl, že bohužel takový způsob vedení těhotenské poradny již není z legislativního a forenzního hlediska u nás možný. Podle toho, co jsem se dočetla v legislativě i u vás, jeho odpověď považuji za nesprávnou, nevidím důvod, proč by najednou nebylo možné, některé výkony odmítnout. Jsou nějaké novinky, které mi v této oblasti unikly?

A dále bych se chtěla zeptat na případ, kdy můžu být vyškrtnuta z jeho péče? Po prvním porodu jsem postnatální péči absolvovala v péči porodní asistentky a neúčastnila se necelých 5 let preventivních prohlídek u gynekologa, během této doby ani v šestinedělí jsem nebyla k žádné z kontrol gynekologem vyzvána. Je možné pacienta z těchto důvodů nadále nepřijmout k prenatální péči?

Předem děkuji za odpověď

E:V

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu, že postup Vašeho lékaře v oblasti odmítnutí některých zákroků nebyl správný. Obecně zdravotní služby je možné pacientovi poskytovat pouze s jeho informovaným souhlasem, toto vyplývá z § 28 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Informovaný souhlas znamená, že pacient by měl být před jeho udělením řádně poučen o zásazích do svého těla, které proběhnou v souladu s poučením.

Z toho vyplývá, že můžete jako pacient odmítnout provedení zákroku, respektive každý zákrok musí být proveden s Vaším souhlasem. Výjimkou z tohoto principu jsou případy nouze vyžadující neodkladné řešení, kdy nelze získat souhlas pacienta. Pak je možné provést okamžitě jakýkoliv nutný lékařský zákrok, pokud je nezbytný pro prospěch zdraví pacienta (např. k záchraně života či zdraví). V těchto případech lze totiž předpokládat pacientův souhlas. 

O vyřazení z péče mluví § 48 odst. 2 zákona o zdravotních službách, kde jsou přesně vymezeny důvody, pro které lékař může ukončit péči o pacienta. Na Váš případ by mohl připadat v úvahu důvod v § 48 odst. 2 písmeno e), kdy je lékař oprávněn vyřadit pacienta z péče, pokud pacient přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb. Nicméně pouhé vynechání pravidelných prohlídek nemůže být důvodem pro ukončení péče. Tedy Váš lékař Vás nemůže vyřadit z péče jen proto, že jste pravidelně nedocházela na preventivní prohlídky. Obzlášť v tom případě, pokud Vás k pravidelným prohlídkám lékař nevyzýval.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7029. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem
Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS