Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podezření z týrání dítěte

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jaké máme možnosti bránit se proti krokům nemocnice. Dne 18.1 jsme jeli se synem do vývojového centra na kontrolu byl totiž narozen předčasně 31+2tt. Tam mu byl zjištěn chronický subdurální hematom po obou stranách hlavičky. Byl k tomu zavolán docent a zároveň primář neonatologie, který při Sonografickém vyšetření konstatoval, že k hematomu mohlo dojít díky okolnostem porodu. Syn byl přijat na JIP a ještě tentýž den šel na Magnetickou rezonanci. Po tomto vyšetření neurochirurg konstatoval že zranění je 7-5 týdnů staré a ptali se, jestli se neuhodil do hlavičky či nám neupadl. Vše, co jsem jim řeka mi smetli ze stolu, že to to být nemohlo. Po přeložení na dětské odd. na nás byla poslána sociálka, ta u nás nic nenašla a vše z jejich pohledu bylo v pořádku. Proběhlo pár operací a pak začali s punkcemi. Během té doby k synovi nastoupil do nemocnice přítel a zároveň otec syna. Prvních pár dní bylo relativně v pořádku. Pak se synovi během večera objevili modřiny. Ráno jsem se synem byla já a nic neměl, ani odpoledne, a to proběhli i 2 vizity. K prohlédnutí modřin byli přivoláni i jiní lékaři a ti konstatovali, že jsou to manipulativní modřiny a že podle nich nejde o týrání. Syn měl po " úrazu" záchvaty pláče, na které jsme lékaře upozorňovali, ale bylo nám řečeno, že je to jeho způsob komunikace. Při jednom z těchto záchvatů v noci naběhl na přítele zdravotní bratr, co malému dělá a on malého choval a plácal po zadečku, aby ho uklidnil. Zdravotní bratr uvedl, že údajně viděl přítele, jak se synem třese a mlátí ho. Ale nebyla k tomu přivolána ani primářka, která tu noc sloužila. Navíc se celý incident řešil až ráno. A přítele u syna nechali ještě skoro týden a ani k tomu incidentu nebyla přivolána PČR, na základě kterého, byl podán podnět na prošetření kriminálce. Syn byl na doporučení sociálky umístěn do centra pro dítě. Kde se ještě nyní nachází a přítel má povolené návštěvy pod dozorem sociální pracovnice.

Any

Odpověď:

Dobrý den, 

obecně je nemocnice, jako poskytovatel zdravotních služeb, vždy povinna nahlásit obecnímu úřadu skutečnosti, které nasvědčují tomu, že mají v péči dítě, u kterého je podezření, že na něj působí nepříznivé podmínky působící na jeho vývoj. Je potom následně na posouzení například Úřadu pro sociálně-právní ochranu dětí, jak tuto situaci vyhodnotí.

Pokud je Váš syn umístěn v Centru pro dítě pouze na základě doporučení (a Vašeho nutného souhlasu), je vždy možné tento souhlas odvolat. Nejedná se totiž o rozhodnutí soudu, kterým máte povinnost se řídit.

Postup, který bychom Vám doporučili, je podat stížnost nebo podmět k inspekci sociálních služeb (v tomto případě v souvislosti s výkonem sociálně-právní ochrany). Můžete ji podat osobně nebo prostřednictvím právního zástupce na krajskou pobočku Úřadu práce nebo i na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Po zvážení Vaší stížnosti by měl úřad práce/ ministerstvo, zadat inspekci, která prověří kvalitu poskytovaných sociálních služeb OSPODu, který se Vaším případem zabývá.

Postup při inspekci je dán zákonem o sociálních službách - online tento zákon naleznete například zde.

Pokud by se situace vyřešila ve Váš prospěch, je možné žádat od nemocnice náhradu škody, kterou jste utrpěli v důsledku jejího pochybení (nesprávného vyhodnocení situace). Nejjednodušším způsobem je žádat o náhradu škody mimo soudní cestou - tedy například dopisem, ve kterém vylíčíte všechny důležité skutečnosti, které ke škodě vedly, odůvodníte výši náhrady, kterou požadujete, a případně přiložíte důkazy svých tvrzení. Může se jednat i o formu stížnosti s finančním vyrovnáním - postup podání stížnosti naleznete například zde

V případě, kdy by nemocnice žádanou náhradu odmítla poskytnout, je další možností vymáhat tuto náhradu škody soudní cestou. V tomto případě je zajisté vhodné poradit se s Vaším advokátem.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS