Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí operace srdce u dítěte

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Minulý týden během ultrazvuku ve 21. týdnu těhotenství lékař odhalil u dítěte srdeční vadu, kterou včera potvrdil dětský kardiolog v Motole. Dle slov lékaře se jedná o nejhorší možnou variantu, o tzv. syndrom hypoplastického levého srdce. Cituji přímo ze zprávy: "Vada není korigovatelná, možná je jen paliace vyžadující minimálně 3 následné operační výkony s vysokým rizikem a nejasnou prognózou."
Zároveň mi lékař nabídl možnost umělého přerušení. Ani jedna z těchto variant pro mě není přípustná. Pokud před sebou dítě nemá příliš času, nechci aby ho z velké části trávilo pobytem v nemocnici, ale aby bylo doma, se svou rodinou. Jaká je v tomto případě možnost odmítnutí péče (operací), které v danou chvíli sice zachraňují život, nicméně z dlouhodobého hlediska se jedná jen o možnost jeho prodloužení? Předem děkuji za Vaše vyjádření.

FG

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že se musíte potýkat s tak závažnou situací vašeho dítěte. Jako zákonný zástupce Vašeho dítěte máte právo rozhodovat o způsobu jeho léčby a o zákrocích, které jsou u něj budou prováděny. 

Jediné výjimky by byly například případy, kdy by byl život dítěte v ohrožení. Lékař nemusí respektovat názor zákonných zástupců jen v případě, kdy rodiče odmítají provedení zákroku (tedy například i umístění do inkubátoru), který je bezodkladně nutno provést pro záchranu života či zdraví dítěte. Zákrok, který zmiňujete, máte tedy možnost odmítnout. V případě, že odmítnete přes poučení tuto péči, můžou po vás lékaři požadovat podpis negativního reversu. 

Rozhodnutí, jakou péči bu by tedy mělo být na vás.dou lékaři poskytovat vašemu dítěte by mělo být na vás.

Přejeme Vám hodně sil.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

17.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS