Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí hrazení bolestného školou

Dobrý den, před několika měsíci si v hodině TV zlomil můj syn nohu při atletice. Bolestné bylo doktorem vypočteno na 180bodů. S tímto jsme se obrátili na školu, ale ta se tváři, že to celé zaplatit nedokáže a že se budeme muset smířit s menší částkou nebo školu žalovat. Můj dotaz zní, zda má škola možnost bolestné zamítnout nebo snížit sama od sebe. Děkuji

keod

Odpověď:

Dobrý den,

 

škola nemá možnost bolestné zamítnout či snížit jeho výši. Škola či vyučující odpovídá za škodu způsobenou žákovi při vyučování či při činnosti v přímé souvislosti s vyučováním.

Školy mají ze zákona povinnost se pojistit pro případ vzniku takové škody, není sice stanovená výše takovéhoto pojištění, ale školy se v průměru pojišťují až na 5 milionů. Přesáhnutí této částky ve Vašem případě opravdu nehrozí, jelikož podle bodového ohodnocení máte nárok na částku v řádech tisíců korun.

Záleží však na tom, zdali je Váš syn studentem základní, střední či vysoké školy. V těchto případech jsou drobné rozdíly co se týče toho, kdo za škodu odpovídá. Jestli je to vyučující, škola nebo zřizovatel školy. Na výši bolestného to vliv nemá.

 

Vaše Férová nemocnice

20.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS