Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování hexavakcíny ve schématu 2+1 namísto 3+1 - doplnění

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně očkování mé dcery, nar. 10. 5. 2011.

1) Mohu u nás v ČR uplatnit očkování Infanrix hexa schématem 2+1 (2 základní dávky - 1. ve 3. měsíci, 2. v 5. měsíci + pak přeočkování). Chci jí uchránit jedné dávky toxicky překročeného Al v této vakcíně. Mám velký problém u svého pediatra, pochybuje o účinnosti tohoto schématu (přestože toto schéma je registrováno pro země EU - u nás akorát na něj nepamatuje vyhláška...). Nyní to řeším s očkovacím centrem, které zatím nerozhodlo...Hygienická stanice Pardubice mi striktně hrozí pokutou, jako kdybych nechtěla očkovat vůbec, což se mi zdá velice absurdní (psala jsem tam dopis - žádost o informace).

2) Pokud by schéma 2+1 bylo i třeba jen o trošku méně účinné než u nás klasické 3+1, má právo pediatr napsat do očk. průkazu, že dítě není řádně/není dostatečně očkované? Chci dát pak dceru do školky, to by byl velký problém...

3) Lékař mi nabídl pak stanovení hladiny protilátek u dcery. Nechce mě tím nenápadně vmanipulovat do situace, kdy se může stát, že hladina protilátek nebude odpovídající a hned se to přiřkne tomu, že jsem nechala naočkovat o vakcínu méně a že "musím" nechat naočkovat klasicky? Hladina protilátek dle mého názoru nemůže být použita jako důkaz pro/proti účinnosti tohoto schématu očkování, odpovídající hladinu protilátek si každé dítě vytváří jinak a i u řádného očkování dle vyhlášky se protilátky vytvořit nemusí nebo ne v dostatečném množství... Mám právo toto vyšetření odmítnout?

4) Doplňující dotaz - v jakém stavu projednávání je nový zákon o zdravotních službách, kde je očkování přímo nařízeno? Pokud si vydobydu pro dceru výše uvedené zkrácené schéma hexavakcíny letos, nebudu muset od ledna 2012 (kdy by měl být zákon v platnosti) "dohonit" zbývající vakcíny i proti své vůli?

Manka

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše dotazy byly částečně zodpovězeny v předchozím dotaze. Doplnění:

 

  1. Jiné schéma uplatnit můžete, ale nebude to v souladu s vyhláškou. Názor pediatra nebo očkovacího centra je pro Vás nezávazným doporučením, o tom, zda, kdy, čím a v jakém schématu bude Vaše dítě očkování rozhodujete Vy jako zákonný zástupce. Lékaři si mohou v případě nerespektování očkovacího kalendáře od Vás vyžádat podepsání negativního reversu. Výhrůžky ze strany hygienické stanice jsou nemístné, ve Vašem případě při volbě jiného schématu by nedošlo k naplnění materiální stránky přestupku, tedy k ohrožení zájmu společnosti, neboť i jiné schéma zaručuje ochranu veřejného zdraví. Na pracovníka, který Vám podal toto vyjádření je možné podat stížnost.
  2. Lékař má do průkazu napsat kdy a proti čemu dítě bylo očkováno, nikoliv svoje subjektivní názory na to, zda očkování bylo řádné či nedostatečné. Pro přístup do školky je ovšem vyžadováno, aby se dítě "podrobilo stanoveným pravidelným očkováním". Formálně tedy dítě v jiném schématu není řádně očkované, ale materiálně ano. Domníváme se, že pediatři na tuto otázku budou mít také různé názory a nic Vám nebrání oslovit více pediatrů a případně změnit lékaře za takového, který Vám doporučení pro školku vydá.
  3. Doporučujeme Vám hladinu protilátek konzultovat v poradně RNDr. Petráše na serveru www.vakciny.net, který Vám jistě podá kvalifikovanou odpověď. Pak se můžete rozhodnout, zda vyšetření odmítnout. Pokud ho odmítnete, tak můžete argumentovat tím, co uvádíte a také tím, že je důležité, že dle výrobce je očkování v jiném schématu dostačující pro ochranu veřejného zdraví.
  4. Zákon byl nyní schválen Poslaneckou sněmovnou (sněmovní tisk č. 405/0). I když bude přijat, neznamená to, že v praxi bude možné naočkovat dítě proti vůli rodiče. To by bylo v rozporu s názorem Ústavního soudu, který vyžaduje, aby existovaly výjimky z očkování z důvodu víry a přesvědčení.
Vaše Férová nemocnice

 

14.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS