Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

nahlášení hygieně ze strany gynekologa

Dobrý den,

prosím o radu. Odmítla jsem v těhotenství vyšetření krve na HIV a syfilis; ve vaší právní poradně mi bylo řečeno, že žádné vyšetření není v těhotenství povinné, a tak mám právo jej odmítnout. O této skutečnosti jsem též informovala svou gynekoložku, která mě ovšem přes můj nesouhlas nahlásila Krajské hygienické stanici, která u nás dnes zazvonila, a požadovala vysvětlení. Tvrdili mi, že jsem porušila Zákon o ochraně veřejného zdraví. V tomto zákoně (258/2000, par. 71, odst. 2, písmeno a) se píše pouze to, že krevní vyšetření na HIV je u těhotné možné provést bez souhlasu, nikoliv, že je povinné. Chci se zeptat, zda lékařka jednala v souladu se zákonem? Neporušila lékařské tajemství? A dá se někde ohradit proti jednání Krajské hygienické stanice?
Děkuji moc za odpověď.
 

Terezie

Odpověď:

Dobrý den,

postup Vaší lékařky lze dle našeho názoru považovat za souladný se zákonem, kdy § 51 odst. 2 písm. c zákona o zdravotních službách (viz zde) umožňuje prolomení mlčenlivost lékaře, když mu stanoví zákon oznamovací povinnost, takovou povinnost lékaři stanovuje § 62 zákona o ochraně veřejného zdraví, jehož účelem je předcházení šíření nakažlivých chorob.

I když postup lékařky mohl být přívětivější, mohla Vám např. vysvětlit, že takovou zákonnou povinnost má, a že takto musí postupovat, lze ho vnímat jako souhlasný se zákonem.

Naše původní odpověď stále trvá zjednodušeně řečeno "bez Vašeho souhlasu vám nikdo nesmí brát krev", nicméně pokud Vám krev odeberou mohou ji na základě § 71 odst. 2 písm. a) (viz zde) vyšetřit na HIV i bez Vašeho souhlasu.

Pokud jednání Krajské hygienické stanice zůstalo u žádosti o vysvětlení, nevidíme prostor jak se proti němu ohrazovat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

6.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS