Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu odmítnou u porodu konkrétního lékaře?

Dobrý den, mám dotaz, zda je možné odmítnout v porodnici konkrétního lékaře, prosím? Po internetu kolují velmi negativní zprávy o jedné lékařce mnou vybrané porodnice. Pokud je možnost odmítnout lékaře, kam to mám napsat, a jsou povinni mi sehnat jiného lékaře, pokud bude mít zrovna ona služba na porodních sálech? Stačí to napsat do porodního plánu? Děkuji za odpověď.

Zvědavka

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona máte právo vybrat si podle svého uvážení zdravotnické zařízení, ve kterém budete rodit. Bohužel to však neznamená možnost vybrat si konkrétního lékaře v tomto zařízení, neboť to již záleží na rozpisu služeb v zařízení. Možná jste zaznamenala, že volba konkrétního lékaře by měla být zařazena mezi oficiální nadstandardní služby.

I když tedy nemáte právo si určovat, který zaměstnanec porodnice Vás bude vyšetřovat a provádět Vám zákroky, máte nepochybně právo odmítnout jakékoliv vyšetření a zákrok včetně odmítnutí jen od určitého zdravotnického pracovníka. Pokud tedy nebude možná dohoda přímo na místě o tom, že o Vás bude pečovat jiný pracovník, pak máte právo odmítnout veškerou péči této lékařky. Rozhodnout, kdo se smí nebo nesmí dotýkat Vašeho těla, patří do Vaší osobní svobody a autonomie. Domníváme se, že personál by pak z důvodu poskytování péče „lege artis“ musel přistoupit na to, aby o Vás pečoval jiný kolega lékařky, který má zrovna také službu, nebo porodní asistentka. Pokud by šlo o fyziologický porod, pak je totiž porodní asistentka dle právních předpisů plně kompetentní k veškerým výkonům během porodu, a to bez dohledu a pomoci lékaře. Lékař tedy není u většiny porodů vůbec nutný.

Kromě toho tento postup, kdy si rodičky hromadně nenechají líbit nevhodné chování určitého zdravotníka a odmítnou, aby o ně pečoval, povede ke kýženému efektu - porodnice pak budou zaměstávat jen takový personál, který se chová k rodičkám slušně a s respektem.

Do porodního plánu se obvykle nezaznamenává výběr konkrétního porodníka, přesto do něj můžete zapracovat takové pokyny a přání, které budou vylučovat péči určité osoby nebo nevhodné praktiky, kterých se ze strany lékaře obáváte. Vzorový porodní plán naleznete zde nebo zde.

Vaše Férová nemocnice

14.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS