Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mateřská nebo rodičovský příspěvek?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem evidována na ÚP od prosince 2010 předtím jsem byla 3 roky na mateřské a nyní jsem zhruba v 7. měsíci těhotenství, dnes se mě pracovnice z úřadu práce zeptala, zda mám nárok na rodičovský příspěvek nebo mateřskou, že to potřebuje vědět kvůli tomu, zda mě má vyřadit z evidence už nyní nebo až po porodu. Děkuji za odpověď.

petrunkka

Odpověď:

Dobrý den,

pracovníci úřadu práce by měli sami vědět, na jaký typ sociálního zabezpečení nárok máte nebo nemáte. Tzv. "mateřská", správně jde o peněžitou pomoc v mateřství, je dávkou nemocenského pojištění, kterého musíte být účastna. Máte na ni proto nárok, pokud jste za poslední dva roky alespoň devět měsíců pracovala a pokud jste v současné době zaměstnaná, nebo v ochranné lhůtě tří měsíců po ukončení zaměstnání. V takovém případě by vám vznikl nárok na dávku od osmého týdne před porodem. Ve vašem případě to vypadá, že na peněžitou pomoc v mateřství ("mateřskou") bohužtel nemáte. Bližší a podrobnější informace naleznete kupř. zde.

Rodičovský příspěvek je naproti tomu dávkou státní sociální podpory a není u něj nutná účast na nemocenském pojištění jako v předchozím případě. Na ten vám vznikne nárok až po narození dítěte a musíte si o něj na vašem úřadu práce požádat. Čerpat ho můžete v různých výších a délkách podle vámi zvoleného způsobu čerpání. Pro podrobnosti vás opět odkážeme zde.

Z vaší situace soudíme, že na peněžitou pomoc v mateřství nárok bohužel nemáte, po porodu však o rodičovský příspěvek žádejte.

Vaše Férová nemocnice

8.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS