Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Komplikace v těhotenství a zaměstnání

Dobrý den, měla bych 2 dotazy.

  1. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, jsem těhotná (2. trimestr) a již cca 2 měsíce jsem na pracovní neschopnosti (není jisté, zda se do práce vrátím či budu na rizikovém těhotenství). Zaměstnavatel nemůže na moje místo přijmout náhradu (možné až od mého nástupu na MD) a potřeboval by proto potvrzení od lékaře, že nebudu v práci min. 3 měsíce (z důvodu, aby mohl přijmout na výpomoc alespoň brigádníka). Jsem si vědoma toho, že stát se může během těhotenství cokoliv a nikdy není jasné, že se do 3 měsíců nebudu muset vracet, takže podle mě není z praktického důvodu možné takové "potvrzení" ani vystavit. Na druhou stranu mám se zaměstnavatelem dobré vztahy, které nechci narušit, ale také nechci uškodit sobě (aby se např. nestalo, že se za měsíc budu muset vrátit do práce, ale díky papíru od lékaře nebudu moci). Bylo mi zaměstnavatelem řečeno, že pokud bych se v té době vrátila, tak by zástup samozřejmě odešel. Jak tuto situaci vyřešit? Dát zaměstnavateli potvzení od lékaře a na oplátku požadovat od zaměstnavatele potvrzení ohledně případného návratu během 3 měsíční doby?
  2. V nejbližší době by mělo dojít k propouštění (snižování stavu z organizačních důvodů). Zajímá mě tedy, zda-li jsem jako pracovně neschopná a zároveň těhotná v tzv. ochranné lhůtě a nemusím se o své místo nijak obávat? Prosím o co nejdřívější odpovědi, abych věděla, jak v nejbližší době reagovat. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel se nespecializujeme na pracovní právo, ale zkusíme Vám alespoň nastínit, jak by se Vaše situace dala řešit.

Především zákon neupravuje možnost vydat nějaké „potvrzení“, že nebudete v práci alespoň 3 měsíce. Lékař pro zaměstnavatele vydává neschopenku, která se ukončí, jakmile je zaměstnanec zase schopen práce. Ale lékař není jasnovidec a nemůže tedy dopředu vydávat nějaké potvrzení, jak dlouho bude pracovní neschopnost trvat. Dále pak není pravda, že by Váš zaměstnavatel nemohl na Vaše místo už teď někoho brigádně přijmout. V tom mu z hlediska zákona nic nebrání. Pokud chcete mít ze zaměstnavatelem dobré vztahy, zkuste si promluvit o ideálním řešení pro obě strany. V každém případě, pokud Vám lékař zruší pracovní neschopnost, tak zase jste schopná práce a vracíte se do práce – na tom nic nemění ani případné předešlé „potvrzení“. Další otázkou je, zda Vám lékař vůbec bude ochotný takové potvrzení vydat. Vy od zaměstnavatele žádné potvrzení ohledně návratu během 3měsíční doby nepotřebujete.

Pokud jste v pracovní neschopnosti nebo těhotná nebo oboje, jste v ochranné době a zaměstnavatel Vám nemůže dát výpověď. Jediná výjimka by byla, kdyby se pracoviště rušilo nebo přemisťovalo jinam.

Vaše Férová nemocnice

4.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS