Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Komplikace umělého oplodnění

Dobrý den,

byla jsem na umělém oplodnění, dali mi dvě embrya a poté jsem každý týden během 8 týdnů dojižděla na ultrazvuky, kde mi tvrdili,že čekám dvojčata, když jsem se ptala, zda jich tam může být více, tvrdili, že to není možné a že jsou tam jen dvě. Poté mě předali do péče mé gynekoložky a ta mi v 10 týdnu sdělila, že čekám trojčata, musela jsem se opět obrátit na pracoviště umělého oplodnění, kde mě seznámili s redukcí embryí a řekli všechny rizika, když si ponechám všechyn tři, nejrozumější řešení bylo tedy podstoupit redukci ze tří na jedno, bylo to strašné do teď se s tím nemůžu psychicky vyrovnat.

Přitom by úplně stačilo, kdyby mi kromě klasického ultrazvuku spodem ( přes vagínu) udělali ultrazvuk přes břicho a přišli by na to hned v začátku a následovalo pouze odsátí embrya a nemusela bych podstupovat redukci, kde se již musí do plodu vpíchnout injekce a zastavit srdce, nehledě na to, že dva mrtvé plody musím teď nosit v sobě a čekat až se rozloží, je to hrozný pocit. Dá se proti tomu nějak právnicky bránit?

Děkuji za odpověď.

market

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu nám není zcela jasné, čeho byste chtěla dosáhnout.

Můžete se snažit celou situaci řešit mimosoudně a s pracovištěm umělého oplodnění se domluvit na řešení. Pokud byste chtěla vše řešit soudní cestou, můžete požadovat omluvu anebo náhradu škody za újmu, která vám byla způsobena. 

Velmi záleží na tom, zda jste byla o svých možnostech, všech zákrocích i jejich důsledcích informována a jestli jste vždy lékařům dala svůj informovaný souhlas. V některých případech, kdy sice lékaři technicky nepochybili a zdravotní komplikace jsou následkem rizika spojeného s léčebným postupem, je možné dovodit odpovědnost zdravotnického zařízení jen pokud pacient nebyl o tomto riziku náležitě předem informován. O poučení pacienta a udělení souhlasu se dočtete více v sekci Souhlas se zákrokem.

Nejprve byste si měla vyžádat zdravotnickou dokumentaci, kterou je vhodné nejlépe konzultovat s odborníkem, s lékařem, kterému důvěřujete. Ten posoudí, zda došlo či mohlo dojít k pochybení ze strany lékařů, a nastíní Vám, nakolik je reálná šance domoci se odškodnění a prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. 

Pokud se domníváte, že postupem konkrétního lékaře došlo k pochybení, v jehož důsledku Vám vznikly zdravotní komplace a následná škoda na zdraví, je možné podat stížnost (např. k České lékařské komoře), popř. požadovat finanční odškodnění (škoda na zdraví a ušlý zisk). Můžete žádat i o nároky na náhradu ztráty na výdělku či náhradu za dobu pracovní neschopnosti. Může se jednat i o formu stížnosti s požadavkem na finanční vyrovnání.

Vzhledem k tomu, že podle našich zkušeností nejsou zdravotnická zařízení moc vstřícná k mimosoudnímu řešení sporů a přiznávání odškodnění pacientům, doporučujeme Vám požadovat spíše nižší náhradu škody, než která by Vám jinak příslušela. Je vhodné upozornit, že takto je dohoda výhodná pro obě strany. Jak se stanovuje výše náhrady škody a z jakých položek se skládá se dozvíte v často kladených otázkách.

Pokud nebude možné dosáhnout mimosoudního odškodnění, nemocnice neuzná Vaše nároky, nebo dokonce nebude reagovat, zůstává Vám možnost se obrátit s žalobou na soud.

Dále můžete žádat o odškodnění za zásah do vašich osobnostních práv, především traumatizací, která byla způsobena v průběhu léčení a zůstala i po zotavení. I v tomto případě však existuje tříletá promlčecí lhůta, ve které zaniká nárok na případné finanční odškodnění.

Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok. Pokud budete hledat pomoc advokáta, který vás bude v celé věci zastupovat, můžete si vybrat advokáta ze seznamu ČAK. Doporučujeme, abyste se informavala o tom, zda se specializují na oblast náhrady škod na zdraví. 

Vaše Férová nemocnice

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS