Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jsou povinná některá vyšetření v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jsou povinná některá vyšetření v těhotenství? Ať už poradna nebo trimestrální vyšetření. Mám právo některá odmítnout? Gynekolog mi tvrdí, že pokud něco neabsolvuji, musím podepsat revers.
Děkuji

Janinka

Odpověď:

Dobrý den,

těhotenské prohlídky nejsou ze zákona povinné. U nepovinných zdravotnických úkonů platí, že s vyšetřením nemusíte souhlasit. Léčba bez souhlasu pacienta je jen za omezených podmínek stanovených přímo zákonem. Proto ve Vašem případě platí, že máte právo být o všem informována a máte právo vyšetření odmítnout. V případě, že odmítnete lékařem navrženou péči ať už povinnou, nebo nepovinnou, mělo by to být ve formě negativního reverzu. Za podepsání negativního reverzu nemůžete být nijak sankciována. Každý má totiž právo rozhodovat o svém zdraví.

Lékař ve Vašem případě postupuje dle  Zásad dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství, které mají pouze doporučující charakter.

Domníváme se, že pokud Vám přijde, že Vás lékař psychicky tlačí do nepovinném vyšetření, bylo by nejlepší volbou ho změnit. Mezi lékařem a pacientem je velmi důležitý vztah vzájemné důvěry a respektu, tím spíše, pečuje-li o Vás v těhotenství.  Zákon Vám umožňuje změnit registrujícího lékaře jednou za každé tři měsíce v rámci Vaší zdravotní pojišťovny a nový lékař Vás navíc může odmítnout jen ze zákonem stanovených důvodů, například naplnění kapacity. Registrujícím lékařem je dle zákona praktický lékař, lékař pro děti a dorost, zubní lékař a gynekolog. Pojišťovna by Vám také měla pomoci najít ve Vašem okolí nového gynekologa, rozhodnete-li se pro změnu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

20.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS