Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat v případě ztráty poukázky na peníze za OČR

V tomto týdnu mně přišla poukázka na peníze za ošetřování člena rodiny z měsíce září. Ještě jsem peníze nevybrala a nemohu ji najít. Je také možné, že se nedopatřením dostala mezi vytříděný papír, a tím pádem do sběrového kontejneru. Co mohu v tomto případě dělat. Přijdu o částku za dobu, kdy jsem měla nemocné dítě a nemohla proto do práce? Děkuji za odpověď. 

katkam

Odpověď:

Dobrý den,

ošetřovné je jednou z dávek nemocenského pojištění, která se vyplácí zaměstnanci, pokud se stará o nemocného člena domácnosti. Výplatu provádí okresní správa sociálního zabezpečení (dále jen OSSZ), a to formou bankovního převodu nebo poštovní poukázky. 

Pokud by poukázku někdo našel, pro její vyplacení by na poště musel kromě složenky předložit i doklad totožnosti. Bez dokladu totožnosti osoby, která je uvedena na složence k vyplacení peněz nedojde. 

 
V případě, že si Vy poukázku ve stanovené lhůtě nevyberete, vrátí se peníze správě sociálního zabezpečení. Je tedy vhodné kontaktovat přímo OSSZ a domluvit se na zaslání nové poštovní poukázky. 

Doporučujeme Vám obrátit se s Vaším dotazem přímo na správu sociálního zabezpečení. V pracovní dny k tomu můžete využít call centrum nemocenského pojištění na telefonním čísle 840 406 040. 

Po uplynutí lhůty pro výplatu peněz se částka vrátí správě sociálního zabezpečení. Obraťte se tedy na příslušnou OSSZ a požádejte o vystavení nové poštovní poukázky.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

8.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS