Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informovaný souhlas

Dobrý den, zajímalo by mne, zda mohu informovaný souhlas před porodem upravit podle sebe /proškrtat věci, se kterými nesouhlasím, nebo poupravit znění/. Může mě pak porodnice odmítnout? Děkuji.

cerna

Odpověď:

Dobrý den,

porod je zákrokem, ke kterému porodnice ze zákona potřebují informovaný souhlas rodičky. Pojem „informovaný“ znamená, že by rodička měla být před jeho udělením řádně poučena o zákroku. Formulář, který bývá ženám dáván k podepsání, sám o sobě nesplňuje podmínky informovaného souhlasu, protože formulář nemůže nahradit rozhovor lékaře s pacientem.  Písemnému souhlasu tedy musí předcházet rozhovor s lékařem. Při tomto rozhovoru je vhodné uvědomit lékaře o svých představách a požadavcích týkajících se průběhu porodu. Je vhodné zjistit si, jakým způsobem která porodnice k porodu přistupuje a zda je její personál ochotný vyjít rodičkám vstříc v jejich požadavcích. Informace o porodnici a komunikace s personálem je dobrým krokem ke spokojenosti při porodu.

Jelikož je tedy informovaný souhlas projevem vůle rodičky, má tato právo upravit jeho text dle svého uvážení. V případě, že by byl její souhlas vynucený, bylo by na něj hleděno jako na neplatné právní jednání.

Dle zákona o zdravotních službách (viz zde) může být rodička porodnicí odmítnuta pouze tehdy, pokud by bylo únosné pracovní zatížení lékařů překročeno tak, že by nebyli schopni zajistit péči o tuto rodičku nebo o ostatní ženy, které mají v péči. Není možné ženu odmítnout v případě, že je ze spádového území porodnice, nebo v případě, kdy se jedná o neodkladnou péči (a není již možný převoz do jiného zařízení). V těchto případech není možné ženu odmítnout ani z důvodu, že se např. v porodnici dříve neregistrovala.

Na závěr nutno dodat, že máte právo být informována o veškerých zákrocích i během porodu.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

 

10.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS