Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

15.11.2011Zdravotnická reforma schválena Parlamentem

Minulý týden Poslanecká sněmovna přehlasovala veto Senátu a potvrdila tak přijetí zákonů zdravotnické reformy. Ty tedy již směrují pouze na podpis k prezidentovi.

Reforma ruší zastaralý zákon o péči o zdraví lidu, který u nás platí již od roku 1966 a přináší mnoho novinek. Pacient získá větší kontrolu nad svými osobními informacemi a bude moci určit, za jakých okolností chce být léčen. Jasně se oddělí základní a nadstandardní péče a podmínky jejího poskytování. Zákony dále upravují podmínky třeba umělého oplodnění, sterilizace či změny pohlaví a prodlužují povolený dojezd sanitek z patnácti na dvacet minut.

Zákony ovšem přinášejí i mnohé problémy, nedostatky a komplikace, na které Liga lidských práv upozorňuje. Obsáhle se o nich můžete dočíst v sekci Desatero překvapeného pacienta, která shrnuje nejzásadnější připomínky na které naše organizace naléhavě upozorňuje. 

Zákon o zdravotních službách, zákon o specifických zdravotních službách, zákon o zdravotnické záchranné službě a novela zákona o zdravotním pojištění by měly vstoupit v účinnost k 1. březnu 2012.

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS