Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

20.4.2015Vzdělávací akce na zlepšení v oblasti péče o geriatrické pacienty

Diakonie odstartovala další švýcarsko-český projekt

Brno/Praha, 10. 3. 2015: Diakonie ČCE odstartovala další celostátní projekt na zlepšení péče o geriatrické pacienty a pacienty v závěru života a zlepšení znalosti laiků, ale i profesionálů v této oblasti, a to v rámci Programu implementace Švýcarsko-české spolupráce.

Hlavní cílovou skupinou jsou rodinní pečovatelé, kteří se často potýkají s kritickými situacemi při doprovázení v závěru života. Ovšem ani profesionálům, kteří přicházejí se smrtí do styku, neuškodí si připomenout některé zásady související s touto péčí. Doplňkově se projekt věnuje i samotným seniorům s citlivým tématem, jak se na konec života připravit.

Vzdělávací cyklus obsahuje čtyři typy kurzů.

Pilotní kurzy začínají již v květnu, v Brně v Diakonii ČCE na Hrnčířské 27 v květnu a mají následující program:

·         18. května od 14 hodin Základní program pro laické pečující – kurz „Doprovázení vážně nemocného – teoretická část“, přednáší Mgr. Martina Kalábová.

·         25. května od 14 hodin pokračování programu – kurz „Doprovázení vážně nemocného – praktická část“, vede Bohumil Bradáč, DiS.

·         1. června od 14 hodin Doplňkový program pro seniory „Úkoly životního podvečera“, vede MUDr. Viola Svobodová.

·         8. června od 14 hodin Doplňkový program pro profesionály, kteří přicházejí do styku s touto problematikou – kurz „Pomáhající profese u lůžka umírajícího“, vede Mgr. Martina Kalábová.

Celkem proběhne 80 kurzů po celé republice.

V rámci projektu budou natočena videa zaměřená na doprovázení terminálně nemocného v domácím prostředí. Vznikne Společnost pro podporu laických pečujících – pečující laici dosud nemají společnost, která by je podporovala a zprostředkovala jim výměnu zkušeností, podílela se na jejich vzdělávání a prosazovala jejich potřeby a zájmy. Z projektu bude podpořeno poradenství na www.pecujdoma.cz a telefonická poradna pro laické pečující a uskuteční se společně se švýcarským partnerem rovněž konference o potřebách a možnostech umírajících a jejich rodinných pečovatelů.

Projekt potrvá do září 2016 a průběh aktivit je možné sledovat na www.pecujdoma.cz , kde je možné se rovněž přihlásit na již vypsané kurzy.

Více: pecujdoma@diakonie.cz .

 

 

 

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS